реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Регіонал веде до розколу України

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується визнати мову регіональною, якщо її використовують 10% населення адміністративно-територіальної одиниці. На думку експертів, ухвалення документа може призвести до розколу країни.
Законопроект "Про регіональні мови і мови меншин" зареєстрований народним депутатом Вадимом Колесніченком (Партія регіонів). Як наголошується в пояснювальній записці, документ закріплює механізм визначення території, на якій повинні виконуватися вимоги Європейської хартії про регіональні мови і мови меншин, ратифікованої Україною 5 травня 2003 року.

Держави, що ратифікували хартію, зобов'язані заохочувати розвиток регіональних мов, зокрема давати громадянам можливість здобувати освіту мовами меншин, вивчати свою етнічну історію і культуру, заохочувати використання цих мов у судочинстві і адміністративних органах, регіональних ЗМІ, культурних, економічних і соціальних установах. В Україні положення хартії повинні застосовуватися до білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримсько-татарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської мов.

На думку експертів, ухвалення законопроекту призведе до розколу держави. "Російській мові в Україні нічого не загрожує, - заявила доцент кафедри української мови Національного університету "Києво-Могилянська академія" Орися Денська. – Дослідження показують, що в адміністративному секторі українська мова не домінує. Тому подальше звуження її функцій приведе до розколу держави. Україна виникла не в результаті об'єднання різних національностей, а на основі українського етносу. І мова тут грає важливу роль".

Народний депутат Володимир Яворівський вважає, що Колесніченко ґрунтується на некоректному перекладі хартії: "В оригіналі документа йшлося про міноритарні мови, тобто такі, що знаходяться під загрозою зникнення. У нас це кримсько-татарська, караїмська, гагаузька і ромська мови. Проте при перекладі поняття зникаючих мов було замінене на поняття мов національних меншин".

http://www.ukrpohliad.org/news.php/news/3448

Довідка "Сіверщини".

Вадим Колесниченко родом з Умані, за першою освітою агроном. Працював на стадіоні, першим секретарем райкому комсомолу на Волині, в зеленгоспі у Євпаторії, служив у міліції, інструктором Ялтинського міськкому компартії, був юристом після розвалу СРСР. Як сказано в офіційній біографії, з 1999 по 2006 рік ніде не працював. Аж доки 2006 року не став народним депутатом від Партії регіонів. Проводить чітку проросійську і антиукраїнську політику. Очолює організацію "Русскоязичная Украина".




Теги:українська мова, Європейська хартія мов, Колесниченко, Верховна Рада, Партія Регіонів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar