реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Радикали хочуть зірвати передачу лісів громадам

В обласній раді радились щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Робоча група, що вивчає це питання, створена розпорядженням голови обласної ради № 68 від 13 липня 2018 року на виконання рішення обласної ради від 4 липня поточного року.

Як відомо, ще на сесії обласної ради 4 липня розгорнулись справжні баталії щодо передачі лісів на баланс ОТГ. Першим же запропонував передати так звані колгоспні ліси громадам чернігівський Народний Рух. Цю позицю активно підтримали Семенівська та Чернігівська районні ради. Проте представникам Радикальної партії Ляшка така пропозиція, виявляється. не до шмиги...

На першому засіданні робочої групи запропоновано скоригувати план спільних дій щодо передачі агролісів з комунальної власності області до комунальної власності об’єданих територіальних громад.

– На сьогодні обласна рада отримала від восьми ОТГ звернення, листи та рішення про передачу агролісів у власність. В одних йдеться про передачу лісових масивів, в інших про передачу земель лісогосподарського призначення, в деяких – про передачу дочірніх підприємств КП «Чернігівоблагроліс, – зазначив голова обласної ради Ігор Вдовенко.

На його думку, питання передачі агролісів до комунальної власності ОТГ мають бути приведені до єдиного знаменника, а саме необхідно чітко визначити, що передається: комплекси підприємств чи лише лісові масиви? До того ж ці питання повинні обов’язково бути розглянуті на сесіях сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад.

Наразі більшість учасників дискусії схиляються до того, що комунальні ліси таки потрібно передати громадам.

Втім група депутатів від Радикальної партії Ляшка на чолі з відомим Блаушем запропонувала інше – передати прибуткове підприємство «Облагроліс» і всі районні агроліси безпосередньо кожному жителю області – тобто створити акціонерне товариство.

– На робочій групі я не почув від жодного керівника ОТГ про ідею нового суспільного договору, про якісь зобов’язання ( адже якщо ви забираєте прибуток з обласного бюджету, а цей бюджет фінансує, наприклад, обласну дитячу лікарню), ніхто з керівник в ОТГ не сказав і не захотів порахувати і в майбутньому забрати на себе зобов’язання щодо фінансування таких закладів… Коли йшла мова, що як ділити підприємство між ОТГ і частиною району, які не об’єдналися, чув одне – ми поділим між собою, ми розберемось. Я побачив одне, як ті хто при владі більше 20 років, як ті хто вважають себе місцевими царьками, прийшли відстоювати особисті інтереси і нічого більшого, – написав на своїй сторінці у Фейсбуці депутат обласної ради Блауш.

А вся справа в тому, що керівником "Чернігівлісу" є "смотрящий" від Радикальної партії Ляшка. Якщо райагроліси передадуть в управління громадам, радикали втратять жилу, яка годує їхню партію.

– Я добре розумію, що кілька політичних сил проти цього питання, бо вони зацікавлені в тому, щоб лісами і далі розпоряджався «Чернігівоблагроліс». Лісовий бізнес прибутковий. Але ж сьогодні всі ліси, які є в ОТГ, колись були власністю колгоспів, вони посаджені дідами-прадідами, крім того, лісова галузь може бути додатковим наповненням місцевих бюджетів ОТГ – а це додаткові гроші на покращення інфраструктури. Голови громад правильно роблять, що вимагають права управляти лісовими ресурсами, адже громада має з чогось фінансуватися. І, звісно, одні будуть боротися, щоб не віддати свій бізнес, а інші будуть боротися, щоб отримати додаткове джерело надходжень. Ось сьогодні було на засіданні робочої групи, – переконана депутат Ірина Грозенко.



Теги:ОТГ, Блауш, Чернігівська обласна рада, ліси, РПЛ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar