реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Путівник по краю легенд, історичних подвигів і красот

Він зрадив гетьмана Івана Мазепу і перейшов на сторону московського царя. Будучи чигиринським полковником, громить Січ, яка вигодувала його і вивела у старшини.Свою чорну справу зробив, коли в січовій церкві йшла служба Божа -- майже всі запорожці загинули, а тих, що лишилися живими, було посаджено на палі й пущено по Дніпру. За це запорожці розгромили його маєтки на Правобережжі.
Гнат Ґалаґан (а мова йде про нього) попросився на Лівобережжя і отримав прилуцький полковницький уряд. Прилуцькі козаки запротестували проти такого порушення їх прав на вибори полковника і гетьманові Івану Скоропоадському довелося видати універсал, яким обмежувалися права полковника. Щоправда, той послався на неграмотність і відмовився його виконувати. Тож майже 30 років урядував у Прилуках.

А за жорстоку розправу над побратимами-запорожцями він був проклятий до сьомого коліна. Історія родини Галаганів закінчилася раптовою смертю Павла Ґалаґана, який і був єдиним представником саме сьомого покління династії.

Ці та інші легенди нашого краю ви знайдете в новому путівнику по Чернігівській області, що побачив світ у видавництві "Богдана". Редакційну колегію очолював Ігор Курус, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. А працювали над книгою чернігівці Олександр Коваленко, Сергій Мойсієнко, Сергій Лаєвський, Юрій Карпенко та інші.

Минулого тижня "Путівник. Чернігівська область" було представлено в обласній науковій бібліотеці імені В.Короленка. Представлення було оригінальним -- можна було прдегустувати та придбати медовуху Миколи Вовнянка із Сокиринців, що побіля Срібного.

Василь ЧЕПУРНИЙ.




Теги:Курус краєзнавство, Чернігівщина, Ґалаґан, ПУТІВНИК


Читайте також



Коментарі (0)
avatar