реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Путін «здасть» ЛНР/ДНР вже найближчим часом?

Війна у Сирії, втручання у виборчий процес у США та інших країнах, окупація Криму, підтримка терористів на Донбасі і на додачу шокуючий випадок із застосуванням смертельної отрути у британському Солсбері – все це створило безпрецедентну ситуацію у світі. Ситуацію з несприйняттям Росії у світі.

Наразі майже вся світова спільнота згодна з тим, що проти Росії необхідно запровадити жорсткі санкції. Це, у першу чергу, має послабити Кремль економічно, позбавивши його можливості здійснювати агресивну та ворожу політику по відношенню до багатьох держав.

Найбільш зацікавленою у посиленні санкцій є, звичайно, Україна. Адже від агресивних дій РФ наша країна потерпає найбільше. Йдеться про порушення суверенітету, фактично - про військове вторгнення та управління окупованими територіями через терористичні організації ЛНР / ДНР.

Важливо, що у контексті останніх подій у США вже прямою мовою говорять про те, що бойовики на сході України підконтрольні російському уряду. Так, днями Державний департамент США звернувся до Міністерства оборони Російської Федерації з проханням вплинути на окупаційні війська. Все через погрози, які зазнають спостерігачі міжнародної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

"Міністерство оборони Росії: будь ласка, накажіть бойовикам, яких ви контролюєте на сході України, щоб вони припинили насильницьке залякування міжнародних спостерігачів СММ ОБСЄ", – йшлося у повідомленні Держдепу.
Як відомо, 4 березня у Солсбері (Велика Британія) колишнього російського розвідника Скрипаля та його доньку намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною. Через кілька днів прем'єр Британії Тереза Мей фактично звинуватила Росію у замаху на Скрипаля за допомогою хімічної речовини "Новачок", виробленої в СРСР.

Одразу ж Великобританія запровадила проти РФ нові санкції, які підтримали загалом 27 країн світу. За тиждень по всьому світу видворили 144 російських співробітників розвідки, які видавали себе за дипломатів. У той же час НАТО відмовило в акредитації ще десятьом російським дипломатам. А глави держав та урядів країн ЄС вирішили відкликати посла у Москві.

За таких міжнародних умов (фактично йдеться про дипломатичну ізоляцію Росії) надзвичайної ваги набуває анонсована зустріч президентів США та Росії - Трампа та Путіна.

Для України загострення економічного та дипломатичного протистояння Росії із цивілізованим світом є реальним шансом вирішити проблеми кремлівської агресії. Мова про запровадження місії миротворців. До того ж, всі необхідні міжнародні перемовини для запровадження миротворчої місії під егідою ООН на Донбасі вже проведені.
У 2015 році Україна вперше запропонувала направити "блакитні шоломи" ООН на Донбас. Тоді дипломати були непевні, а американські та європейські держави вагались. А вже у 2017 році міжнародна спільнота позитивно сприйняла можливість підтримки такої місії ООН. Її метою стане звільнення частини України від російських окупаційних військ.

Цікава відмінність позиції Росії, яка в принципі не заперечує проти миротворців. Різниця в іншому: росіяни прагнуть розташувати "блакитних шоломів" уздовж контактної лінії, аби вони не заважали окупаційним військам. Пізніше Росія погодилася навіть на те, щоби миротворці працювали по всій території, але, за російським задумом, мали б супроводжувати виключно спостерігачів від СММ ОБСЄ.

Інша думка в України: миротворці мають роззброювати незаконні збройні угруповання, захищати місцевих мешканців, здійснювати контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звісно, контролювати частину українсько-російського кордону, яка тимчасово не є підконтрольною Україні.

Тож для повноцінного уведення миротворців без більш-менш зрозумілої (хоча і під примусом) згоди Росії не обійтись. Також очевидно, що тільки санкції можуть бути ефективним інструментом щоби змусити Путіна сісти за стіл переговорів щодо миротворців.

Із самими представниками "ДНР" і "ЛНР" питання розгортання миротворчої місії ООН в окремих районах Донецької і Луганської областей ніхто обговорювати не збирається. Тож ніякого діалогу і узгоджень із бойовиками, за якими стоїть Росія, ніхто не буде.

У кінці березня Президент США Дональд Трамп запросив Володимира Путіна відвідати Білий дім у Вашингтоні. Таку пропозицію Трамп висловив у телефонній розмові з Володимиром Путіним 20 березня. При цьому можлива дата проведення зустрічі двох президентів і підготовка до неї сторонами ще не обговорювалася.

Для чого ця зустріч? В умовах фактичного протистояння Росії з цивілізованим світом, очевидно, що мова на зустрічі президентів йтиме про знаходження якогось «нульового» варіанту. У якому найбільше зацікавлена саме Росія.

Тож чи озвучить під час переговорів президент США Трамп вимогу до Росії припинити підтримку терористичних ЛНР/ДНР, чи Путін озвучить таку пропозицію сам – як жест «доброї волі» для часткового скасування санкцій?
Відомо одне – факт існування квазі-республік стрімко добігає кінця.

Іван МАНОЙЛО



Теги:ЛНР, ДНР, російсько- українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar