реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Прощавай, чернігівський мільйон!

У чернігівських університетах у січні відбулося кардинальне скорочення ставок: у багатьох заробіток опустився до 0,38-0, 5 окладу… Зрозуміти настрій викладачів не важко. Але вони ЩЕ при роботі. Знаю вже безробітних доктора наук, кількох кандидатів наук… Коли тобі 45-50 років , важко почати все спочатку. А жити якось треба.
Звичайно, можна поставити владі за це великий мінус. І, думаю, викладачі найперші, які проголосують ПРОТИ неї.
Можна б поставити на цьому крапку. Однак… трохи поміркую. Чому така неприваблива ситуація склалася у чернігівських університетах?

Відповідь, як на мене, банальна: в області в 2019 р. стало реально проживати менше 1 млн. людей. У порівнянні з 1991 р. населення регіону скоротилося майже на 420 тисяч чоловік. Місцеві виші зіткнулися з проблемою… браку абітурієнтів.

Попередньо скорочено низку закладів профтехосвіти. На жаль, йдеться до того, що доведеться об’єднувати й виші. Адже абітурієнтів не більшатиме. Даються взнаки демографічні втрати 1933, 1941-1945, 1945–1950 років (за післявоєнну п’ятирічку з області вивезено в промислові регіони України на навчання в ремісничі училища, школи ФЗН майже 50 тисяч юнаків та дівчат!).

Тим часом аспірантури штампують кандидатів наук. Поважні професори, доценти пенсійного віку не поступаються місцями, ставками молодим, у яких від безгрошів’я немає бажання та й можливості щось серйозно писати, досліджувати.

Сергій ПАВЛЕНКО



Теги:демографія, Сергій Павленко, чернігівські виші


Читайте також



Коментарі (0)
avatar