реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Прогноз: влада може не встигнути злякатися

Українська влада поводить себе вкрай необережно, абсолютно нехтуючи громадською легітимністю, вважає політолог Олександр Палій.
«Схоже, владі здається, що в неї фінанси й керівництво адмінапаратом, і цього досить. При то­му коли влада справді «не бачить народу», то вона не завжди встигає навіть злякатися (приклад Лівії)», — сказав О.Палій в коментарі ZN.UA .

Політолог нагадав, що навіть Леонід Кучма набагато більш трепетно ставився до питань легітимності. «Навіть тоталітарні й авторитарні режими змушені реагувати на суспільні настрої. У нас же влада поводиться так, наче ніякого су­спільст­ва немає. Думаю, це від простоти. У силу свого життє­вого досвіду влада розуміє тільки силу. А народ поки що демонст­рує стриманість. Народ навіть не те що атомізований чи позбавлений віри (це минає), а, швидше, ду­же обережний у питаннях насильства. Наше суспільство не підтримає руйнівного насильства. Кілька Руїн виробили певний іму­нітет — думку про те, що, розпочавши насильст­во, його можна закінчити через кілька десятиліть. Але ці аргументи теж мають свою межу», — вважає О.Палій.

Як зазначив політолог, нинішнє правління категорично не співвідноситься з уявленням народу про справедливість. «Наприклад, влада виділяє «Товариству мисливців і рибалок», тобто собі, майже 9000 гектарів земель у Криму. Знаючи ціну гектара на ПБК, можна припустити, що ціна питання — багато мільярдів (!) доларів. Улітку 24 млрд. гривень подарували кільком «олігархам», списавши борги перед бюджетом. І при цьому на бюджетників, пенсіонерів, медицину грошей немає. Про таке кажуть: їсти як не в себе», — сказав він.

«Як може відбутися зміна влади? Найпростіший спосіб — сповзання легітимності. Завдяки тушкам, «конституційним реформам», «виборам» тощо ми наближаємося до моменту, коли суд вулиці вважатиметься в суспільстві справедливішим, ніж Конститу­ційний, Верховний і решта судів, разом узяті. При цьому, гадаю, захисників цієї влади, готових справді ризикувати ради неї, можна буде перелічити на пальцях однієї або двох рук. Це досить непередбачуваний і небезпечний для країни шлях. Але влада туди прямує з ентузіазмом, який свідчить про її не надто велику притомність», — резюмував політолог.

Відголос



Теги:прогноз на 2012, Олександр Палій, опозиція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar