реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Продукти дорожчають, пенсію підвищать... Але не всім

Українським тепличним комбінатам уже вдається відвантажувати цю продукцію в середньому на 10% дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

За словами експертів ринку, позитивний ціновий тренд, що триває, в цьому сегменті пов’язаний з подальшим скороченням пропозиції місцевого огірка на тлі стабільного попиту з боку і оптових компаній, і роздрібних мереж.

За даними щоденного моніторингу проєкту, нині більшість стаціонарних тепличних комбінатів України вже заявили про фактичне завершення сезону реалізації огірків поточного обороту.

«Нині продажі ведуть лише поодинокі господарства, при цьому якість пропонованої продукції найчастіше залишає бажати кращого», — підкреслюють аналітики й додають, що ціна на огірки на українському ринку продовжує стрімко зростати через досить високий попит.

Сьогодні виробники готові відвантажувати тепличні огірки по 70—85 грн/кг, що в середньому на 14% дорожче, ніж тиждень тому.

Аналітики зазначають, що ті виробники, які ще ведуть реалізацію овочу, планують повністю завершити сезон реалізації максимум за два тижні.

Експерти проєкту впевнені, що тенденція зростання цін на тепличний огірок в Україні збережеться і надалі.

Не стоять на місці й зростають ціни на тепличні томати! Причиною підвищення вартості стало сезонне зниження пропозиції місцевого томату в тепличних комбінатах, оскільки більшість виробників, так само, як і в ситуації з огірками, теж заявили про завершення поточного обороту цієї культури.

Аналітики зазначають, що місцеві тепличні томати надходять у продаж по 50—65 грн/кг (1,39—1,80 дол./кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Компенсувати нестачу місцевої продукції за рахунок імпортних томатів повною мірою поки що не вдається, і постачання такої продукції також нестабільне. Нині імпортний томат пропонується по 55—65 грн/кг (1,53—1,67 дол./кг), а основним постачальником цієї продукції є Туреччина.

Нині ціна на тепличний томат в Україні вже в середньому на 10% вище, ніж наприкінці листопада 2022 року. При цьому учасники овочевого ринку не виключають можливості подальшого зростання цін у цьому сегменті, оскільки пропозиція томатів із місцевих теплиць продовжує стрімко скорочуватися.

Ціни на сир та деякі види ковбас теж не стоять на місці. Вони зростають.

Так, станом на 22 листопада середня вартість твердого сиру «ЗвениГора» «Голландський», 45% порівняно з минулим місяцем зросла з 404,53 грн/кг до 472,27 грн/кг.

Твердий сир «Комо» «Традиційний», 50% подорожчав із 365,76 грн/кг до 375,32 грн/кг.

Ціни на варену ковбасу змінилися залежно від торговельної марки. Зокрема, варена ковбаса «Алан» «Докторська» знизилася у ціні з 327,47 грн/кг до 295,88 грн/кг. «Ашан» «Докторська» підскочила у ціні з 280,90 грн/кг до 299,00 грн/кг. «Глобино» «Докторська» подорожчала з 229,30 грн/кг до 254,00 грн/кг.

А ще на полицях супермаркетів зросли ціни на сало. У листопаді домашнє сало подорожчало з 254,00 грн/кг до 259,00 грн/кг. Його вартість стартує від 199,00 грн/кг у «МегаМаркеті» й досягає 319,00 грн/кг у мережі «Новус». Солоне сало навпаки знизилося в ціні з 274,48 грн/кг до 264,44 грн/кг.

Насамкінець про пенсії. Масового їх підвищення в останньому місяці року не очікують. Але все ж таки у грудні у деяких співгромадян вони зростуть.

Про це інформує Пенсійний фонд України.

Йдеться про українців, яким у грудні виповниться 70, 75 та 80 років.

Віктор БОНДАР, "Голос України"



Теги:ціни, огірок, пенсії, Віктор Бондар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar