реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Проблеми річок Чернігівщини — проблеми суспільства

Вчора, 17 листопада, відповідно до Плану Держуправління консультацій з громадськістю, на засіданні круглого столу спеціалісти відділу регулювання, нормування та лімітування природних ресурсів поінформували представників регіональних та всеукраїнських ЗМІ, що гідрографічна мережа Чернігівської області (належить до басейну р. Дніпро) включає 1570 річок загальною довжиною 8369 км.
Серед них налічується 1400 малих – до 10 км, 160 – понад 10 км. Дві великі річки – Дніпро та Десна, загальною довжиною 629 км. За даними інвентаризації водойм в області нараховується 24 водосховища, 800 руслових ставків, 12 наливних, 1157 ставків-копанів. Використовуються вони для риборозведення, рибогосподарських потреб, а також як протиерозійні і протипожежні водойми.

Чернігівська область забезпечена підземними водними ресурсами в достатній мірі. Води підземних горизонтів використовуються на виробничі та господарсько-побутові потреби. Питне забезпечення населення здійснюється тільки підземними водами.
На території Чернігівської області налічується 136 комплексів очисних споруд, з них 36 – споруди повної біологічної очистки, з яких 32 здійснюють скид очищених стічних вод у водні об’єкти.

15 підприємств області допустили скид 22,46 млн. м3 недостатньо очищених стічних вод у поверхневі водойми області, що на 3,8 млн.м3 менше минулорічного показника, при цьому забруднюючих речовин скинуто 16,54 тис. тонн. Загальний скид забруднюючих речовин у водойми Чернігівщини в минулому році склав 23,3 тис. тонн, що на 5 тис. тонн менше ніж у 2008 році. В перерахунку на душу населення маса скинутих забруднюючих речовин у поверхневі водні об’єкти зменшилась – 21,0 кг проти минулорічних 25,03 кг.

Постійне перевищення встановлених нормативів гранично допустимих скидів забруднюючих речовин спостерігалось у зворотних водах очисних споруд, які експлуатуються комунальними підприємствами, що займаються водовідведенням, очисткою стічних вод та водозабезпеченням населення (в м.м. Бахмач, Борзна, Остер, Семенівка, КП «Чернігівводоканал»; смт. Куликівка, Варва, Короп, Ладан) та промисловими підприємствами м.м. Бахмач, Новгород-Сіверський.
Причиною такого явища є фізична та моральна застарілість обладнання очисних споруд, несвоєчасне проведення ремонтних робіт, перевантаженість або недовантаженість очисних споруд, порушення технологічного регламенту їх експлуатації.

З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2010 році для здійснення реконструкції каналізаційних очисних споруд і КНС в с.Снов`янка (продуктивністю 200 м3/добу) та с. Киселівка Чернігівського району передбачено виділення 1095,7 тис. грн.

На території області обліковується 419 артезіанських свердловин (з них 138 – не мають власників), які є потенційними шляхами забруднення підземних водоносних горизонтів та підлягають ліквідаційному тампонажу. За наполяганням Держуправління у 2010 році за кошти власників затампоновано 27 артезіанських свердловин у 11 районах області. За рахунок видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в поточному році заплановано проведення робіт по ліквідаційному санітарно-технічному тампонажу всіх 138 недіючих безгоподарських свердловин.

За словами начальника Держуправління С. Гороновича, «для покращення водоохоронної роботи на території Чернігівської області протягом 2010 р. Держуправління охорони навколишнього природного середовища направляє свої зусилля та зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на вирішення охорони, збереження, відродження об’єктів водного фонду, попередження та усунення наслідків шкідливої дії вод. Це, в свою чергу, гарантуватиме екологічну безпеку життєдіяльності населення, досягнення збалансованого рівня впливу на водні об’єкти області та їх спроможність до відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму і санітарного стану».

Наталія Радченко
зав. сектору взаємодії з ЗМІ та зв’язків з громадськістю. Орхуський центр Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області




Теги:стічні води, малі річки, річки Чернігівськьої області, водні ресурси, артезіанські свердловини


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Перевищення встановлених нормативів, як на прикладі Новгорода-Сіверського, відбувається аж ніяк за тих причин, про які печеться пані Наталія! Все це далеке від дійсності. Адже впродовж останніх тридцяти років вся ця брудота з місцевого маслозаводу йшла прямо у Десну. Що то було за очищення, ви можете дізнатися, якщо відкриєте щорічні Звіти про стан екології... свого відомства. Так воно продовжується і тепер. От якби ви хоч раз пройшлися річкою Вонючкою через наші села Горбів та Юхнів за літньої пори, то ви б перестали про причини такого смердючого безладу казки переповідати тим, хто вас не почув(????) Подумайте і збирайтеся у відрядження, щоб побачити своїми очима без рожевих окулярів!!!
avatar