реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Обсяги та розподіл скидів стічних вод у Чернігівській області за 2019 рік

Обсяги та розподіл скидів стічних вод у Чернігівській області за 2019 рік згідно звіту про використання води за формою № 2ТП-водгосп.
Загальний об’єм скинутих стічних вод у поверхневі водні об’єкти Чернігівщини за 2019 рік становить 69 млн.м3 (у 2018 році – 95,5 млн.м³).

За галузями економіки вони розподілилися наступним чином:
комунальне господарство (15 суб’єктів) — 18,4 млн. м3,
сільське господарство (6 суб’єктів) — 12,2 млн. м3,
промисловість - (10 суб’єктів) — 38,4 млн. м3.
У поверхневі води області у суббасейні верхнього Дніпра скиди надходили із одного точкового джерела, середнього Дніпра із восьми, суббасейні річки Десна – 22.
За категорійністю очистки скиди стічних вод розподілилися наступним чином:
забруднені – 14 млн. м3, надходили з 13 підприємств області;
нормативно-очищені – 6 млн. м3;
нормативно чисті без очистки – 49 млн. м3.

Основними забруднювачами залишаються підприємства комунального господарства. Найбільший з них – КП «Чернігівводоканал», проте порівняно з минулим роком підприємство зменшило скид недостатньо очищених стічних вод на 2,8 млн. м3. Загалом минулого року в р. Білоус цим підприємством скинуто 12,1 млн. м3 (у 2018 році - 15 млн. м³) недостатньо очищених стічних вод з перевищенням доведених нормативів гранично допустимого скиду по вмісту фосфатів у 1,2 рази і 2,5 млн. м3 нормативно-очищених.

Причиною усіх негараздів залишається застарілість та зношеність каналізаційних мереж, перевантаженість або недовантаженість обладнання. Відсутність регулярних капітальних ремонтів очисні споруди не в змозі очищувати стічні води до нормативів гранично-допустимих скидів.

Така неефективна робота очисних споруд негативно впливає на гідрохімічний стан річок суббасейну середнього Дніпра: Удай, Іченька, суббасейну річки Десна: Снов, Остер, Білоус, Борзенка, Вздвиж і безпосередньо річки Десна.

Більшість очисних споруд вимагають модернізації та реконструкції, на що просимо звернути увагу водокористувачів з метою недопущення забруднення водних об’єктів регіону.

за інф. Деснянського басейнового управління водних ресурсів



Теги:стічні води, водні ресурси, водоканал


Читайте також



Коментарі (0)
avatar