реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Проблеми державотворення - з точки зору Крут

Вже традиційно Благодійний фонд "Ніжен" провів у Крутах "круглий стіл" про проблеми державотворення України. він пройшов після заходів біля меморіалу захисникам Української Народньої Республіки в полі біля села Крути.

Історик Ніжинського державного педагогічного інституту імені М.Гоголя Геннадій Дудченко переконаний: "Трагедія Крут - результат незрілості державних інституцій. Так як і зараз, коли армія формується силами і за рахунок громадянського суспільства".

Павло Михед, доктор філологічних наук: "Українці - бездержавний народ, адже крім кількох років Хмельниччини, своєї держави ми практично не мали.Українець завжди жив з дулею щодо влади. І зараз: ще не встиг Порошенко щось зробити, а вже крики про фабрику "Рошен". Українці - індивідуалісти, чим ми хизуємося, а росіяни, за словами Льва Толстого, роєвоє общество".

Микола Шкурко, президент Благодійного фонду "Ніжен": "Сучасний етап - в черзі спроб створення повноцінної української держави. Ми успадкували УРСР і в корждонах, і внутріщньо. Анексія Росії витворює інші кордони - не тільки фізичні, але і внутрішні. Стогоднішні задачі - дерадянизація, структуризація бізнес- середовища, детінізація. А центр управління державою треба перенести з Києва".

Юрій Соболь, член правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка:" Ми - державницька нація без держави. Тому й сьогодні ми фактично ще не маємо армії, а тільки окремії боєздатні частини. Росіяни не можуть зрозуміти причин поразки від української армії, бо знають, що її фактично не було на початку війни. А щодо роздробленості - це не страшно: у Німеччині Бісмарк поєднав в одну державу 41 герцогство і курфрюрство"

Анатолій Шкуліпа, поет, журналіст: "Держава і суспільство - це як відро з водою. Відро тримає форму води. зачепили відро - вихлюпнулася вода у Крутах. Проте Веди, яким 6 тисяч років, написані санскритом, елементів якого найбільше в українській мові"

Василь Чепурний, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка: "Наша задача сьогодні - дерашизація українського гуманітарного простору, що має стати передумовою перемоги. Дерашизація включає в себе і дерадянизацію зразка УРСР, і декомунізацію, і розірвання всіх накинутих нам вуздечок московсько- російської залежності. Навіть у церкві вона діє - адже ми знаємо тільки православіє московського зразка, а є ж православіє елладське, румунське, грузинське, болгарське тощо. Ми ж навіть в УПЦ КП зорієнтовані на одне. Порвати прив'язі до російської історії, ще Петро Перший у якій платив данину (поминки) татарському хану у Крим. Порвати міф про велич російської культури - наші задачі для перемоги".

Олег Купрієнко, народний депутат України: "Що таке держава? Коли 99 відсотків звернень до депутата "Дай гроші!". Хоча народний депутат має зовсім інші функції. Держава має починатися з виховання посадовців та громадянина".

На засіданні "круглого столу" також виступили перший голова чернігівського краєвого Руху Валерій Сарана, суддя обласного апеляційного суду Іван Баглай, директор Крутянського будинку культури Світлана Ворона.

Матеріали "круглого столу", як запевний ініціатор - голова БФ "Ніжен" Микола Шкурко, вийдуть окремою брошурою.



Теги:проблеми державотворення, Микола Шкурко, БФ Ніжен, чернігівська Просвіта, крути


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Оскільки Василь Федорович проводив аудіозапис, що надає можливість розіслати роздруківку учасникам, то брошура має вийти якнайшвидше.
avatar