реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Ніжинець викликав дискусію на Волині

В Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського на Волині відбулася міжнародна наукова конференція «Державницький імператив В’ячеслава Липинського: до 135-річчя від дня народження». Про це пише сайт БФ "Ніжен"

Пленарне засідання відкрив виступ Миколи Головатого, проректора з наукової роботи МАУП (м. Київ). Він окреслив схему формування державотворчої свідомості українця – від перетворення свідомості в напрямку формування ідей до реалізації державницької ідеології в практиці консервативної партії. Як виглядає, процес цей за 25 років незалежності України виявився не вельми успішним. Суттєвою причиною цього, на переконання доповідача, є порушення природно-відповідної системи господарювання. Це перешкоджає структуруванню соціуму з критичною масою носіїв світогляду відповідного спрямування. Як відзначив Микола Головатий пізніше, під час урочистої вечері, проект Консервативної партії на парламентських виборах здобув підтримку всього 1% виборців. Отже, консервативні ідеї державотворення не є зреалізованими і, очевидно, що в цьому криється одна з причин невдач нашої новітньої державності.

Продовжив означену тональність конференції Валентин Малиновський, професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк). Він також звернув увагу на те, що у Верховній Раді України нема партії консервативного типу. Відтак наукова спадщина В’ячеслава Липинського досі не здобула механізмів трансформації в реальну політику українського державотворення на сучасному, доленосному етапі.

Щоправда, обидва політологи, не дивлячись на їх практичний досвід на початках новітнього державотворення, якихось рецептів щодо зміни ситуації не запропонували.

У другій частині конференції її тему спробував піднести на більш чіткий рівень через окреслені проблемні пункти практики державотворення Микола Шкурко, директор Благодійного фонду «Ніжен» (м. Ніжин). Заявлена тема його доповіді - «Формування національного капіталу в умовах глобальної конкуренції як державотворчий чинник» та жвава реакція слухачів засвідчила про це.



Теги:Луцьк, Микола Шкурко, БФ Ніжен, чернігівська Просвіта, Липинський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar