реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Про претензії України до Румунії. Голосно!!!

23 вересня 2009 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Укрінформу за адресою м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16 відбудеться прес-конференція на тему «Подання України щодо порушення Румунією Конвенції Еспоо розглядається Імплементаційним комітетом Конвенції».
У заході візьмуть участь заступник Міністра охорони навколишнього природного середовища України – Дмитро Гурський, Посол з особливих доручень МЗС України – Олексій Шовкопляс, заступник директора Юридичного департаменту Мінприроди, Національний координатор Конвенції Еспоо в Україні – Володимир Бучко, заввідділу математичного моделювання навколишнього середовища НАН України – Марк Железняк.

Довідково:
16-17 вересня 2009 року у Женеві Комітет з впровадження Конвенції Еспоо за участю української та румунської делегацій розглянув Подання України щодо недотримання Румунією положень Конвенції Еспоо під час реалізації проектів у дельті Дунаю, які мають негативний транскордонний вплив на українську територію.
Діяльність Румунії полягає у здійсненні днопоглиблювальних і берегоукріплюючих робіт, перш за все, на Сулінському та Святогеоргієвському каналах, що призводить до штучного перерозподілу водного балансу на користь румунських рукавів річки Дунай. Крім того, румунська сторона здійснює скидання грунту, піднятого з каналів, що проходять її територією, в спільні українсько-румунські води Дунаю, зокрема у Кілійський рукав річки, забруднюючи його важкими металами та іншими хімічними речовинами.
Імплементаційний комітет Конвенції Еспоо погодився з доводами української сторони, що положення Конвенції Еспоо розповсюджуються на румунські проекти, які виконуються в рамках її зобов’язань перед Дунайською комісією, та почав розгляд матеріалів, поданих Україною, відповідно до процедури Конвенції.
Конвенція з оцінки впливу на навколишнє середовище транскордонному контексті (Конвенція Еспоо) була ратифікована Україною 1999, Румунією 2001.

Прес-служба Мінприроди






Коментарі (0)
avatar