реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Про овець, шашлики і добрих господарів

Вівчарство — справа для людини не нова. І дуже відрадно спостерігати за гарними хазяями в селах Чернігівщини, які не скиглять у скрутні економічно часи, а намагаються знайти вихід.
Кілька тижнів тому на сторінках газети «Біла хата» ми вже розповідали про Володимира Гавриленка (на фото), вівчара з Оболоння, що на Коропщині. Читачі помітили цю замальовку, зацікавилися вівчарством і запитують: як же правильно вибрати вівцю?


Запитання ми й адресували Володимиру Гавриленку, і він погодився на невелику консультацію й для «Сіверщини». Хоча застеріг від того, щоб сприймати її як незаперечну. Зоотехнік за фахом, він має свій підхід до справи, який висловив коротко: «Я, коли вибираю вівцю, просто відчуваю, підходяща вона чи ні. Словами це відчуття пояснити важко».

Що ж, напевне, тут відіграють свою роль і фахові знання, і багаторічний досвід. Разом з тим Володимир Гавриленко спантеличив мене зустрічним запитанням: з якою метою читачі хочуть вибирати вівцю? Для шашлика – одні критерії, для розведення отари – інші.
Тож ми ми вирішили дати обидві консультації.

З "Януковича" буде шашлик

Володимир Гавриленко – людина небайдужа до політики, дружить з інтернетом, має почуття гумору, і тому вівці в його отарі носять імена найбільш колоритних особистостей нашої Верховної Ради. В отарі є і Тимошенко і Юлька (різні вівці), є Ющенко, є Ляшко, є Литвин, а для демонстрації мені правильного шашликового вибору з отари був покликаний баран на ймення… Янукович.

— Янеку! Стій спойкійно! – пробував його вмовити вівчар, хапаючи за роги майбутній шашлик. Та куди там! Янукович відчайдушно пручався, бо не розумів такої активної до себе уваги і участі у фотосесіях до цього дня не брав.
І все ж таки досвідчений вівчар його приборкав (на фото) і продемонстрував мені професійний підхід до справи. Виявляється, щоб правильно вибрати барана на шашлик, треба йому гарненько промацати хребет. Саме за станом хребта визначається жирність тварини. А в одному місці біля хребта у барана є так звана «голодна ямка» — от по ній і визначається придатність тварини для якісно страви.

Ех, як мені шкода цього четвероногого вовняного "Януковича"! Володимир Петрович вже визначив його долю: шашлик з нього буде добрим.

Вівця для отари

Вибираючи вівцю, радить Володимир Петрович, найперше треба оцінити її зовнішній вигляд. Шкіра не повинна бути надто товстою або рихлою. Також у вівці, до якого б напрямку вона не нележала, не повинна бути надто важкою та грубою голова. Проте якщо голова занадто тонка чи видовжена – це також показник слабкої овечої статури. Шия ж, навпаки, має бути у вівці достатньо груба й широка, не надто довга. Занадто довга й тонка шия вважається вадою для всіх видів овець. Також серйозним недоліком вважаються у овець вузькі груди — вони свідчать про слабку конституцію та погане здоров’я тварини.

Оглядаючи вим’я, звертають увагу на те, щоб було воно об’ємистим, без помітних дефектів.

А ще при покупці важливо визначити вік тварини. У овець, виявляється, це легко з’ясувати по зубах. Доросла вівця має 32 зуби: 24 корінних і 8 різців. До 4-річниго віку всі зуби у вівці є постійними, гарно прилягають, розташовані щільно. У овець старшого віку різці вже стерті, між ними утворюються щілини. А після 7-річного віку зуби починають випадати. Та й овець рідко тримають довше цього віку.

Отже, будемо раді, якщо поради наші стануть для вас корисними. А наостанок пропонуємо рецепти приготування шашлика з баранини.

Шашлик з баранини з цибулею

Невеличкі шматочки баранини нанизати на шпажки, чергуючи їх з кільцями цибулі, посолоти й поперчити за смаком. Обсмажити над вугіллям до готовності, постійно перевертаючи шампури. Цибуля повинна також підсмажитись до золотистого кольору. Подати на стіл у гарячому вигляді, знявши зі шпажок на блюдо і залити часниковим соусом.

Часниковий соус

Роздушити часничницею 5 зубків часнику. Розім’яти або потовкти 10 зерен мигдалю. З’єднати з часником, додати 2 ст. ложки м’яких хлібних крихт. Все гарно розтерти, додати жовток і, розмішуючи, влити потроху півсклянки олії. Соус приправити сіллю й соком половини лимона. Подати до столу охолодженим.

Шашлик з баранини з помідорами й шпиком

Баранину попередньо злегка відбити дерев’яним молотком, нарізати крихітними шматочками (1 х 2 см). Залити на півгодини маринадом з олії, цибулі, перцю, солі й розтертого часника, взятих за смаком. Насадати шматочки шашлика на дерев’яні шпажки, зроблені з гілочок акації або фруктових дерев.
Чергувати шматочки м’яса з кільцями цибулі, помідорів і тонкими шматочками шпика. Смажити над несильно розжареним вугілля до готовності — близько півгодини.
Подати з гілочками ароматної зелені і свіжим домашнім хлібом.

Татський кобоб (шашлик)

М’якоть баранини нарізати на шматки по 30-40 г, скласти в посудину, додати за смаком в сіль, перець, цибулю, оцет. Посудину щільно закрити і поставити в холодне місце на 3-4 години.

Готове м’ясо очистити від цибулі, нанизати на шампури, смажити на мангалі.

Окремо нанизати на шампури цибулю з маринаду, шматочки або половинки помідорів.

Чергувати над вугіллям шампури з м’ясом і овочами, смажити до готовності м’яса. Подати гарячим з овочами.

Інеса ФТОМОВА

На фото: Володимир Гавриленко і… майбутній шашлик.

Фото автора

Коропський район



Теги:шашлик, вівці, Коропський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar