реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про Голокост

Якщо сприймати картинку спрощеною, якщо не усвідомлювати Другу світову логічним продовженням Першої, якщо просто відзначати дати у календарі, то періодичне провокування ситуації навколо приміщення чернігівської "Молодіжки" ніколи не нагадає про промову Унтермайера (6 серпня 1933 року) на Нью-йоркському радіо WABC.

Причинно-наслідковому ланцюжку просто не буде звідки взятися. Це означає, що урок банально не засвоєний.
Не буде звідки взятися і розумінню, що кращою є профілактика ПРИЧИН і ПРОВОКАЦІЙ великих світових трагедій. А не їхня спокута цілими "призначеними" на цю роль народами (принаймні, іноді так здається) заднім числом. Та й злочинці, як і правединики, мають дуже конкретні П.І.Б. І ті, і ті, відомі. Здавалося б, що заважає їх назвати? Певно, деяка правда і конкретика у питанні є геть незручними як весь національний склад "української" компартії 1932-33-х років. Хоча можна повернутися в часі раніше і поцікавитися ще й прізвищами тих, хто робив опис культових споруд у Чернігові після приходу більшовиків. Як кажуть, у розслідуваннях головне не вийти на самих себе. Бо що тоді заважає визнати Голодомор геноцидом?

Початок 1930-х. Бабин Яр, ВДНГ... Місце розстрілу українців під час сталінських репресій. Але з цієї точки зору, вочевидь, місце не має ніякого значення. А набуває значення лише з 1941-го. Та й розстріляне українське підпілля теж, вочевидь, не має жодного значення. Фото витягнутих німцями із застінків НКВД трупів розстріляних українців у Львові дехто не соромиться видавати за "львівський погром". Нібито тими самими українцями-"погромниками", яких у Львові було відсотків 10. Можливо, відповідальність за цю брехню колись прирівняють до відповідальності за заперечення Голокосту? Бо сьогодні по Радіо Свобода про організовані Петлюрою погроми я вже почув, і це справді втомлює.

120 тисяч євреїв служило у вермахті, 18 євреїв мали Лицарський хрест за хоробрість в боях, охорона КАПО лютувала у концтаборах. При цьому ніхто не чув, щоб євреї десь вибачилися за Голокост єврейського народу, а також за Голодомор як геноцид народу українського (прямі і непрямі жертви українського народу від комунізму і нацизму перевищують жахливу цифру по Голокосту в рази). Якщо питання ставити саме таким чином. Якщо не називати конкретні П.І.Б. злочинців і праведників, а продовжувати без засвоєння історичних уроків категоріями МИ/ВОНИ.

P.S. НЕзасвоєння уроків історії підтверджуються існуванням нацистської Московії і лівацько-безпросвітної (на рівні незмінної протягом 20-ти років еліти і пригодованих військових/бюджетників) Венесуели. І ми бачимо, що ці нібито протилежності знайшли на мапі одне одного. Як в 30-ті минулого століття, тільки навпаки.

Олег ГОЛОВАТЕНКО



Теги:Бабин Яр, Олег Головатенко, сіонізм, нацизм, Голодомор, голокост


Читайте також



Коментарі (0)
avatar