реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

При розрахунках готівкою встановлені обмеження

Постановою Правління Національного Банку України «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» прописано такі обмеження щодо готівкових розрахунків упродовж дня:
- для підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10000 грн;
- для фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150000 грн;
- для фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150000 грн.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150000 грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Розміри штрафних санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

При здійсненні суб'єктами господарювання розрахунків готівкою понад встановлену граничну суму, таких платників притягують до відповідальності згідно з нормами Кодексу про адміністративні правопорушення. За ці порушення фізична особа-підприємець сплачує штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень). Якщо ж особу впродовж року вже притягали до адміністративної відповідальності за таке ж порушення, то розмір штрафу значно зростає – від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 - 17000 гривень).

Інформаційно-комунікаційний відділ
ГУ Міндоходів у Чернігівській області



Теги:штрафи, касова дисципліна, Нацбанк, обмеження готівки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar