реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Представники Омбудсмана виявили порушення прав пацієнтів в Чернігівській психоневрологічній лікарні

Такий висновок зробила моніторингова група Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з регіональним координатором Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю в Чернігівській області Аллою Лепехою та керівником Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим, які відвідали Чернігівську обласну психоневрологічну лікарню.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У лікарні порушуються права пацієнтів на перебування на свіжому повітрі в осінньо-зимовий період, в окремих осіб відсутні засоби особистої гігієни, доступ до мобільних телефонів пацієнти мають лише у визначені години в першій половині дня.

При цьому, варто наголосити, що адміністрація закладу докладає значних зусиль для покращення медичного обслуговування осіб з психічними розладами. Однак недостатнє фінансування на капітальні ремонти приміщень закладу, заснованого ще в 1802 р., протягом останніх років зумовлює неналежне матеріально-технічне забезпечення деяких відділень та перевантаження палат (в 1 палаті до 17 ліжок), що порушує права пацієнтів на достатній життєвий рівень та соціальний захист (ст.28 Конвенції ООН про права інвалідів).

У 2003 р. було розроблено проект ландшафтного благоустрою території з метою впровадження в лікування хворих ландшафтної терапії. Кожний рік на території лікарні проводиться виставка квітів та народних ремесел. В лікарні відкритий лікарняний храм в ім’я ікони Божої Матері «Всіх Скорботних Радість», створено відділення паліативної допомоги в Центрі по наданню допомоги хворим похилого віку, 5 відділень в Центрі стаціонарної реабілітації (медичної і соціальної).

З метою забезпечення прав пацієнтів Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні надіслані листи до Міністерства охорони здоров’я України та керівництву Чернігівської області.

Віктор Тарасов



Теги:омбудсмен, права людини, Халявин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar