реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Джиммі Картеру - 100 років

39-му президенту США Джиммі Картеру виповнилося 100 років. Картерові належить рекорд перебування в статусі експрезидента — після відходу з Білого дому він живе 43 роки.

Саме за каденцію президента-демократа Картера (1977 - 1981 рр) у відносинах з СССР на політиці "розрядки" було поставлено крапку. До цього спричинило введення у 1979 році до Афганістану радянських військ. США бойкотували Літні Олімпійські ігри 1980 року в Москві і різко почали нарощувати свій ядерний потенціал. Адміністрацією Картера проти СССР також було запущено значні економічні санкці... Нині багато хто заслугу в перемозі в холодній віні записує до політичного спадку президента-республіканця Рональда Рейгана. Але каденція Рейгана не започаткувала, а продовжила і поглибила політику знищення СССР.

Знаковою подією в політичній кар'єрі Джіммі Картера був, здавалося б, незначний інциндент, що стався з ним під час передвиборчої кампанії 20 квітня 1979 р. на риболовлі в рідному містечку Плейнз у штаті Джорджія. До човна, на якому рибачив Картер, підплив водяний кролик, який, як потім свідчив президент, погрозливо шипів і намагався забратися на борт. Картер відбився від кролика веслом. Після чого кролик розвернувся і поплив в іншу від човна сторону.

Коли Картер повернувся до свого офісу, співробітники штабу президента не повірили розповіді свого шефа. Попри те, що напад кролика було задокументовано фотографом Білого Дому, розповідь президента продовжувала викликати недовіру, що поступово перетворилася на іронію і кепкування. Дуже скоро в американському виданні The Washington Post з'явився допис «Вухатий злетів з котушок: кролик напав на президента», що представив Картера як слабкого президента. Піарники Рейгана не могли не використати цю історію на свою користь. І невдовзі "Кролик-вбивця" зробив свою справу, поховавши президентські амбіції демократа Джіммі Картера і привівши до перемоги республіканця Рональда Рейгана.

Попри поразку, Картер не залишив політику. У 1982 р. він створив Центр Картера для просування та розширення прав людини. Центр активно діє і в наші дні. За свою гуманітарну діяльність у 2002 року Джіммі Картер отримав Нобелівську премію миру.
За матеріалами wikipedia

Олександр СОЛОМАХА



Теги:права людини, Олександр Соломаха, Україна - США


Читайте також






Коментарі (0)
avatar