реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Прапор піднімуть в гетьманській столиці

Сьогодні, згідно плану заходів Чернігівської обласної державної адміністрації, відзначення Дня Державного Прапора України пройде в Батурині.

Батурин -- столиця чотирьох гетьманів України: Івана Мазепи, Івана Самойловича, Дем'яна Многогрішного та Кирила Розумовського. Був повністю зруйнований московськими військами Меншикова 1709 року. У радянський час будь- яка згадка про гетьманське минуле Батурина переслідувалася.

Товариством української мови імені Т.Шевченка та Народним Рухом відкрито в Батурині першу в Україні пам'ятну дошку гетьману Мазепі, проведено перше прилюдне вшанування пам'яті гетьмана за участю українського духовенства. Громадськістю започатковане щорічне козацьке свято, що проходить у першу неділю червня.

Завдяки Президенту В.Ющенку Батурин відроджено як столицю гетьманів і селищу надано статус міста. Діє заповідник "Гетьманська столиця", проведено водопостачання, відремнотовано дороги, збудовано за кошти діаспори Покровський храм УПЦ Київського патріархату
.



Теги:Рух, Просвіта, Гетьманська столиця, Батурин, Іван Мазепа


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Не далекий той час, коли Батурин знову стане осідком керманича Держави - Президента України.
avatar
2
Якщо бути історично об'єктивними та справедливими, то в Батурині слід поставити пам'ятник засновнику Батурина - польському королю Стефану Баторію ( Степану Батурі нашою мовою).
Цей самий активний загарбник українських земель дійшов аж до Сіверщини-Чернігівщини і побудував тут замок-фортецю як оплот польського панування, батурин замок.
Згодом біля замку-фортеці виникло поселення, яке й прийняло назву замка - Батурин.
Так що, ще в кінці 16 століття Україна була "приєднана" до Європи.
avatar