реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Праця - унікальна

Робота з історії відродження Чернігівської єпархії викликає цікавість насамперед предметом дослідження. Релігія зазнавала всіляких утисків за радянського режиму, відтак історія української церкви ХХ століття сповнена білих плям і гостро потребує все нових досліджень, бо наявної літератури поки що відверто бракує.

Тому можна всіляко вітати спробу авторів систематизувати матеріал про відродження української православної церкви в нашому регіоні. Як зазначають самі автори: «Церкви, про існування та знищення якої у 20-х роках ми нічогісінько не знали». Та й нині питання збереження недавньої історії про відродження Чернігівської єпархії стоїть як ніколи гостро, адже відходять у вічність безпосередні учасники подій, а документальних джерел не так вже й багато.

Тож особливу цінність мають свідчення безпосередніх учасників тих буремних подій кінця 80-х – початку 90-х років ХХ століття, які закладали підвалини української церкви у протидії з чиновниками конаючого СРСР, радянським пропагандистським пресом та МПЦ, що захопила всі основні храми Чернігова і не бажала жодних компромісів чи поступок.

Книга написана цікаво, варто відзначити легку й доступну мову викладення матеріалу. Цікавою родзинкою роботи слід визнати біографічні довідки наприкінці кожного розділу.

Видання є справжньою енциклопедією розбудови української церкви на Чернігівщині. При цьому автори не цураються важких тем (розділ «Внутрішні незгоди»), прямо пишуть про наболіле. У підсумку маємо унікальну працю про постання так важко вибореної незалежної української церкви, яка заслуговує багатьох схвальних слів, а головне – потребує видання якнайбільшим тиражем.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук



Теги:Чернігівська єпархія, пцу, УАПЦ, Цеглинка для рідного храму, Сергій Горобець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar