реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Поверніть шкільні майстерні!

Сьогодні в обласній державній адміністрації били на сполох: не вистачає токарів, зварювальників, столярів… Знайшов цю інформацію на сайті газети «Сіверщина». https://www.facebook.com/groups/169030006464860/ Не втримався від коментаря:

Не вистачає токарів, зварювальників, столярів?

У школах вже два десятиліття нема традиційних шкільних майстерень, де відбувалася професійна орієнтація, визначались нахили дітей до сфер діяльності. Тепер уроки праці читають із конспектів і конспектують у зошити. Тобто не працюють, а розповідають, як треба працювати. А коли були майстерні, то там виготовляли шпаківні, табуретки, вчилися нарізати різьби, з'єднувати деталі, електромонтажним роботам... Займались серйозним моделюванням. Зараз на практичних заняттях хлопці старшокласники на уроках вишивають хрестиком, чи бісером. Це у кращому випадку.

Тепер маємо результат. Хіба тільки зварювальників не вистачає? Не вистачає "технарів" взагалі. Згортають позашкільну роботу з техніки на користь співам, танцям і спорту (як в Носівці, наприклад). Держава живе одним днем, не думаючи над майбутнім. Нема стратегій розвитку галузей. На оборонних заводах провідним спеціалістам за 60 років. Молоді нема. Не тому, що не хоче, а тому, що не вміє. Не звідти руки ростуть, бо у школі хрестиком вишивали.

На відродження втраченого тепер потрібні роки. Але воно нікому не болить. Від виборів до виборів. А там якось буде. Сама ж ця проблема "не розсмокчеться". Та що писати... Воно нікому не треба

Василь КИЯНИЦЯ



Теги:Василь Кияниця, профтехосвіта, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar