реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Повалені дерева на Валу. Точка зору

Буревій, який нещодавно пронісся над Чернігівщиною, повалив дерева на Валу — чотири ялинки, на яких були годівниці для білочок та всієї пташини, що живе в парку. Дітлахи з батьками завжди милувалися пухнастими істотами, яких залишилось дуже мало в цьому чарівному місці обласного центру. А стає все менше білочок тому, що дерева, у дуплах яких вони мешкають, одне за одним гинуть.

Парк старішає, а люди, котрі повинні дбати про дерева, самі їм завдають шкоди: кожного року вигрібають листя, оголюючи кореневу систему на зиму, замість того, щоб підживлювати мінеральними добривами, разом зі снігом згрібають «отруту», якою посипають доріжки взимку.
На Валу постійно саджають деревця, але вони засихають, адже ніхто їх не доглядає. Зате напередодні чергових виборів, аби потрапити до міської чи обласної ради, кандидати задля піару висаджують тут певну кількість дерев. А чи прижилися вони, чи ні — це вже нікого не турбує.

У Чернігові існує організація, функція якої — озеленювати місто. Її керівник, звичайно, може поскаржитись на відсутність коштів. Але вихід є: можна звернутись до громади міста, щоб люди, хто може, пожертвували по 5–10 гривень. Чого ми цього так соромимося, якщо, можливо, і дійсно на це коштів не вистачає? Або ще краще — звернутись до тієї партії, яка шукала калюжі в місті, щоб критикувати, — вони тепер депутати міськради.
А стосовно дерев, то, як на мене, їх, а разом з ними і пухнастих білок, отруюють цілеспрямовано, тому що планується перепрофілювати парк на Валу для «своїх» потреб, у першу чергу — фінансово вигідних. Після такого отруєння коренева система стає зовсім слабкою і не в змозі утримувати стовбур. Отже, щоб не було потім крику через спиляні дерева з огляду на інциденти та протести, які трапляються в інших регіонах, їх просто отруюють задля звільнення місця під забудову.

Валерій СЕНЧУК. Фото автора, газета "Біла хата"




Теги:біла, дерева, Сенчук, Повалені, Вал, на Валу, Чернігів, хата, буревій, Валерій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar