реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Пьотр Ільїч - слідом за російським кораблем!

Чому ми досі живемо на руїнах радянсько-імперських культурних сенсів?

Чому головний музичний ВИШ країни носить ім'я вітринного композитора країни-терориста?

Він не мав ніякого відношення до закладу і помер в своєму Пітері за 20 років до його відкриття. Єдине пояснення щодо появи його прізвища в копіюванні імперських кодів. В Москві є консерваторія ім. Чайковського, тому у нас також має бути. Нехай поменше, але ж також Чайковского! Це було смішно до війни і ганебно під час.
Відразу попрошу всіх "мистецтво не винно" -- йти лісом. Я втомився повторювати, що допоки російська диктатура використовує культуру як зброю, вона повинна бути non grata.

Всіх, хто зрадів, коли почув що пращуром Чайковського був козак на прізвисько Чайка, я мушу розчарувати: це не має жодного значення, адже для світу Чайковський назавжди лишиться росіянином та імперцем, а українські потуги одягнути на нього вишиванку будуть виглядати смішно і жалюгідно.

Пам'ятаю, як перший раз прочитав спогади няні Пєтра про те, як він в дитинстві плював на карту Європи, прикриваючи долонею росію і Францію (в знак поваги до няні - француженки). Всі решта країн в уяві хлопчика були ворогами його вітчизни. Нічого не нагадує?

Нічого, що він спаплюжив в своїй опері ім'я Мазепи?

І наостанок, від людини наближеної до керівнмцтва НМАУ я почув прозаїчне пояснення присутності музичного Ільїча в назві: китайські студенти, мовляв, не поїдуть вчитися в консерваторію, якщо з назви прибрати Чайковського, а вони є основним джерелом доходів ВИШу.

Тут у мене два питання: скільки ж китайських студентів буде набрано цьогоріч і чи не правильніше було б тоді дати консерваторії ім'я товариша Сі?
Він пов'язаний з нею так само як і Пьотр Ільїч.

Я не знаю, як ще рушити це питання.
Розголос -- найкращий союзник

Іван БОГДАНОВ



Теги:російська культура, Чайковський, Іван Богданов, імперські символи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar