реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Поради: якщо живіт... газує

Споживання в їжу великої кількостях деяких харчових продуктів, багатих на клітковину, зокрема картоплі, бобових, молока, овочів, може стати причиною метеоризму.
Метеоризм — це скупчення газів у кишечнику, що супроводжується здуттям, відрижкою, переймоподібним болем, кишковими кольками. Інколи гази з’являються від того, що в товсту кишку із тонкої потрапляє не до кінця перетравлена їжа, зокрема цукор і крохмаль, це і спричиняє бродіння. У разі цього слід намагатися робити більше рухів, пов’язаних із нагинанням тулуба. А тим, хто схильний до метеоризму, слід вилучити зі свого раціону редьку, капусту, варені яйця, молоко тощо. Непереносність деяких продуктів пов’язана із браком ферментів, які потрібні для перетравлення окремих хімічних сполук, що містяться в їжі.

Метеоризм також може бути зумовлений захворюваннями органів травлення, зокрема дисбактеріозом, хронічним колітом, запорами, гострими кишковими інфекціями.
Як і за всіх захворювань травного тракту, в разі метеоризму основне, що потрібно зробити, — це впорядкувати харчування і спосіб життя, зокрема, слід стежити за регулярним випорожненням кишечнику, вживати продукти, які містять мало вуглеводів, багато рухатися. А також можна скористатися рецептами народної медицини.

*На шматочок цукру капнути 4—7 крапель кропової або анісової олії і розсмоктати.

*Заварити 1 склянкою окропу 2 ч. л. насіння кропу, настояти 1 годину. Приймати по 1/3 склянки 3—4 рази на день.

* Порошком кропу посипати страви — видаляє гази зі шлунка і кишечнику.

* Приймати вугілля спаленого дерева тополі по 2—4 ч. л. на день до і після їди. Те ж саме потрібно робити за нудоти.

* Приймати тричі на день до їди, запиваючи водою, по 1 г сухого порошку насіння моркви або по 1 склянці гарячого настою насіння (заварити 1 склянкою окропу 1 ст. л. насіння і настояти ніч у термосі).

* 1 десертну ложку насіння анісу звичайного і 1 десертну ложку меду залити 1 склянкою води, кип’ятити 10 хв, дати настоятися 30 хв, перецідити. Приймати по 1—2 ст. л. на день.

* 2 ст. л. трави гірчака перцевого залити 1 склянкою окропу, дати настоятися 30 хв, перецідити. Приймати по 1—2 ст. л. тричі на день до їди.

* 1 ч. л. кореневища оману високого на 1 склянку води, кип’ятити 1 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати теплим по 1 ст. л. тричі на день до їди.

* 1 ст. л. льону звичайного залити 1 склянкою окропу, настояти 10 хв, перецідити. Приймати по 1 ст. л. тричі на день до їди.

* 2 ст. л. листя м’яти перцевої залити 2 склянками окропу, настояти 20 хв, перецідити. Приймати по 0,5—1 склянці 2—3 рази на день за 20 хв до їди.

* 1 ст. л. насіння подорожника великого залити 1 склянкою води, настояти ніч. Приймати по 1 ч. л. натще.

* 1 ст. л. кмину звичайного залити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину, перецідити. Приймати по 1 ст. л. тричі на день.

* Узяти 2 ч. л. збору (ромашка лікарська, материнка звичайна — по 20 г) залити 1 склянкою окропу, настояти 10 хв, перецідити. Приймати по 1 склянці вранці і ввечері.
За болю у животі заварити 1 склянкою окропу 1 ст. л. молодого листя чорної бузини, настояти 2 години і перецідити. Приймати по 1/4 склянки 3—4 рази на день за 20 хв до їди, додавати трохи меду.

* Спазми і кольки, пов’язані із затримкою газів, усуваються відваром трави меліси: 1 склянкою окропу заварити 4 ч. л. трави і тримати на водяній бані 20 хв. Приймати по 1 ст. л. тричі на день. Можна скористатися настоянкою: залити 100 мл горілки 5 ч. л. листя меліси і настояти 7 днів. Пити по 15 крапель тричі на день, запиваючи водою.
Уранці натще випити склянку свіжоприготовленого картопляного соку і прилягти на півгодини. Через годину можна снідати. Повторити таку процедуру 10 днів поспіль, потім зробити перерву на 10 днів і повторити лікування, і так тричі.

* Щоденно додавати до страви невелику кількість сухого подрібненого на порох полину.
Поставити клізму із 5—6 склянок води з додаванням настою ромашки лікарської (1 ст. л. сировини на 1 склянку окропу, настояти 30 хв, перецідити).

* Регулярне вживання чаю із бруньок берези повислої (1 ч. л. на 1 склянку окропу, настояти, перецідити) запобігає газоутворенню. Пити натще.

"Ваше здоров"я"




Теги:народні засоби лікування кишечника, здуття, Метеоризм, Кольки



Коментарі (2)
avatar
1
Проблема з газами у кишечнику – це для мене хвора тема. Дається взнаки харчування і в мене синдром роздратованого кишечника вже давно. Купила якось Гастритол в аптеці, приймала курсом протягом місяця. Допоміг зі здуттям, болем та іншими неприємностями впоратися.
avatar
2
Я завжди намагаюся харчуватися правильно! Однак неодноразово стикалася зі здуттям та газами. Після обстеження у гастроентеролога вдалося з'ясувати причину і, отже, мені призначили лікування: утримання від переїдання (чого я й так не допускаю) та краплі Гастритолу. До речі хочу сказати, що вони мені допомогли ще й із печією.
avatar