реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Поради, які не дозволять помилитися при виборі лопати

Збір урожаю, особливо картоплі – справа не з легких. Спина піддається колосальному навантаженню. Щоб зменшити втому, потрібно вибрати оптимальний інструмент, який якнайкраще підходить для цілей садівника.

Види лопат та сфера їх застосування
Лопату широко використовують для роботи в саду, городі, сільському господарстві. Якщо придбати правильний інструмент, можна зекономити безліч часу, і зробити складний процес збору врожаю та догляду за територією приємнішим.

Перш за все, потрібно ознайомитись з видами лопат. Лопата для города може бути різної форми та призначення. Існують:

1. Штикові лопати. Підходять для твердого ґрунту та різання коренів.
2. Лопати з заокругленими лезами. З ними працюють на рихлій землі.
3. Лопата «американка». Має зігнутий держак і лезо. Зовні схожа на ложку. Користуючись нею, можна прикладати менше зусиль, ніж зазвичай.
4. Лопата для роботи з землею. Має подовжене і загострене лезо, принадна для копання ям, траншей в глиняній чи твердій землі.
5. Совкова лопата. Виготовлена для роботи з піском, ґрунтом чи садовими матеріалами.

Мало який садівник має можливість придбати всі види інструментів. Доводиться зважувати всі за та проти. Якщо дача маленька, і на ній немає місця, де зберігати купу інвентарю, краще купити штикову лопату. Вона вважається універсальною. Нею можна виконувати безліч робот: рити ями для дерев, збирати врожай, викопувати рослини на зиму. Так як вона розповсюджена, купити її можна в будь-якому магазині для садівників.

Що стосується вибору форми леза, то тут слід враховувати тип ґрунту, на якому будуть працювати з лопатою. Лопата з прямокутним лезом підійде для піску чи пухкого ґрунту. Округлене лезо оптимально придбати для дачі з твердою чи глиняною землею.

Висота лопати повинна відповідати зросту людини, яка буде з нею працювати. Гарно, якщо інструмент буде на 10 см нижче плеча, або навіть знаходитиметься на рівні ліктя.

Якщо на город довго ніхто не навідувався, і він заріс бур`яном, знадобиться спеціальна лопата, яка нагадує пилу. Вона гарно справляється з корінням рослин.

Лезо, матеріал, конструкція лопати: обираємо найкращі
Перше правило при виборі лезо – дивитися, чи не з`явиться на ньому з часом іржа. Щоб не хвилюватися на цей рахунок, краще звернути увагу на вироби з титану чи нержавіючої сталі. Лопати зі сплаву титану та алюмінію на ринку відносно недавно, але вже встигли стати популярними. Вони можуть прослужити довго, стійкі до навантажень, мають невелику вагу, що надзвичайно важливо під час довгої праці.
Якщо вибір пав на класичний виріб зі сталі, при покупці варто легенько постукати по поверхні леза. Якщо сталь натуральна, вона буде дзвеніти при ударі.

Лопата з пластиковим лезом хоч і легка, але має короткий термін експлуатації. Алюмінієві вироби мають легку вагу, стійкі до корозії, але не всім по кишені. Дерев`яна лопата дешева і неважка, проте псується через вологу.

Якщо бюджет не обмежений, найкращий вибір – титанова лопата. До неї не липне вологий ґрунт, вона має гарну заточку. Титанові виробі стійкі до агресивних умов зовнішнього середовища.






Теги:господарство, споживач, лопата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar