реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Понад 60 відсотків житла українців -- шкідливі

Здоров‘я українців на 80 відсотків залежить від екології житла, якості харчування та умов роботи. Про це у прямому ефірі радіостанції «Ера FM» заявив голова Української федерації роботодавців охорони здоров‘я (УФРОЗ) Володимир Загородній.

«Ми маємо усвідомити, що 80 відсотків здоров‘я знаходиться поза межами організації надання медичних послуг. Здоров‘я залежить від того, в якому середовищі живемо, в яких умовах працюємо – все це пов‘язано», – сказав Володимир Загородній.

За його словами, екологічність житлових та офісних приміщень залежить від того, які матеріали використовувались під час ремонту. «Біда шкідливих матеріалів у тому, що немає гострого прояву, організм реагує не зразу, немає такого, що стало погано і пішли до лікаря. Вплив шкідливих будівельних матеріалів на організм людини відтермінований у часі. Шкідливі речовини накопичуються роками. Є такі, які як накопичуються, так і виводяться. А є такі, які накопичуються у організмі і призводять до розвитку хронічних захворювань», – відзначив голова УФРОЗ.

За оцінками фахівців УФРОЗ, понад 60% житла в Україні може бути небезпечним для здоров'я людей. У зв'язку з тим, що сучасна людина проводить у квартирі або офісі 85-90% свого часу, речовини, які містяться в повітрі приміщень, становлять серйозну небезпеку для здоров'я людини. Серед найбільш небезпечних елементів, які можуть виділятися в житлових і офісних приміщеннях, експерти УФРОЗ назвали азбест, що міститься в шифері і азбестових трубах, фенол та формальдегід, які містяться в ДСП, лінолеумі, мінеральній ваті, синтетичних килимах. Також небезпеку становлять ацетон, бутанол, толуол, які містяться в лаках і фарбах.

Володимир Загородній наголосив, що люди, оздоблюючи квартиру та купуючи меблі, повинні звертати увагу на безпечність матеріалів для здоров‘я. «Доволі часто буває, що мешканці квартир говорять про те, що з‘явився сторонній запах, і вони почали себе погано почувати.

Перевірка санепідслужби виявила, що погіршення стану здоров‘я відбувається за рахунок меблів, які завезли у квартиру. Вже є кілька підтверджених випадків у Києві. Громадяни намагаються купити красиві і дешеві меблі, а потім виникають проблеми зі здоров‘ям», – розповів Володимир Загородній.

Меблі, виготовлені з ДСП, можуть містити фенол та формальдегід, які викликають алергії, головний біль, втому, депресію, інші розлади нервової системи. Ці шкідливі елементи також містяться у лінолеумі, мінеральній ваті, синтетичних килимах.
«Коли з‘явились ковролінові покриття, то їх у нас стелили де завгодно. Пішла мода, і ніхто не думав, які наслідки для здоров‘я вони будуть мати.

Зараз почали відмовлятись, і сьогодні ви вже рідко де побачите ковролін навіть у офісних приміщеннях. Це синтетичне покриття, тому це зразу відчуваєш на запах. Синтетика, як правило, у порівнянні з природним матеріалом при механічній дії кришиться, ламається, причому на такі дрібні частинки, що ми їх просто навіть не побачимо, хіба що під мікроскопом», – підкреслив голова УФРОЗ.

Володимир Загородній відзначив, що для зменшення впливу на організм людини небезпечних речовин з оздоблювальних матеріалів чи меблів, необхідно провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. «Такі прості дії зменшують ризик потрапляння у організм шкідливих речовин, які виділяються з будматеріалів та побутової хімії. Однак при виборі меблів чи оздоблювальних матеріалів необхідно звертати увагу на наявність сертифікату, можливість їх застосування у приміщенні», – додав Володимир Загородній.



Теги:Екологія, асоціація роботодавців, ковролін, житло, офіси


Читайте також



Коментарі (0)
avatar