реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Помер кардинал Любомир Гузар

Як повідомили в Українській Греко- Католицькій Церкві, сьогодні помер колишній верховний архієпископ, кардинал Любомир Гузар.

Він прожив довге життя, але ніколи не жив під владою комуністів. Народився 1933 року у Львові, який тоді був вільний від СРСР. 1944 року його батьки виїхали в Австрію, тікаючи від совєтів. А 1949 - переїхали у США, де майбутній владика здобув духовну освіту. 1954 року здобув ступінь бакалавра, студіюючи філософію.

1958 року отримує священичу висвяту.1969 року переїздить до Риму для продовження богословської освіти і здобуває ступінь маґістра. Викладає у Папському університеті, виконує доручення Глави УГКЦ Йосипа Сліпого. Той і висвячує його на єпископа, але без згоди Римського Папи - через це став служити як архієрей лише 1996 року. А до того був архімандритом монастиря Студійського уставу.

1993 року весь монастир повертається в Україну. А 1996 року Рим таки призначає його екзархом Києво - Вишгородського екзархату.

2001 року, після смерті кардинала Любачівського, його обирають архієпископом Львівським і главою УГКЦ. Наступного дня Папа Іван Павло II затверджує цей вибір.

Українське громадянство Любомир Гузар прийняв 2002 року.

Коли йому виповнилося 75 років - подав у відставку. Це сталося 2011 року.



Теги:Любомир Гузар, кардинали, УГКЦ


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Подав приклад своїм життям. Залишив світлий слід.
avatar