реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

І Рим нам не батько!

У Львові одну з вулиць найменували ім'ям Любомира Гузара. Безумовно, достойний чоловік. Але вулицю названо фальшиво - імені патріарха Любомира Гузара.

При всій повазі, але не був він патріархом! Був кардиналом римо- католицької церкви, верховним архієпископом Української греко- католицької церкви, але не патріархом. Такого титулу ніхто йому не надавав. А якщо самі українці так звали, так то ніц не варто, доки не визнав Рим. А він цього не визнає і навіть за папи Івана Павла II не визнавав.

Та й якби визнав, то в католицтві цей титул нічого не вартий в реальності. Є, скажімо, патріарх Венеції - і що? То у православії церква, очолювана патріархом - автокефальна, а в католицтві лише порожній титул. Тож, галичани, не дуріть самі себе і нас отим пишним титулуванням!

Бо Рим нам не батько, як і Москва нам не мати. Зрештою, дозвольте вам нагадати, що Рим 19 років не визнавав єпископську висвяту Любомира Гузара! Хоча висвятив його у єпископи архієпископ Йосип Сліпий. Зрештою, навіть поважаний всіма Іван Павло II так і не визнав святим митрополита Андрея Шептицького, хоча канонізував якогось маловідомого львівського кардинала, що шкодив Шептицькому(Більковського?). Канонізував, бо той - поляк, а Шептицький, хоч і поляк, але зрікся католицтва на користь унійної церкви, руської...

Це не я такий вумний - це пише ваш галичанин Роман Горак. Читайте свого земляка! І шануйте Київ, а не Рим!.

Василь ЧЕПУРНИЙ

PS До речі, а чому галичани не звуть патріархом Андрея Шептицького - його ж заслуги більш величні? Неловко якось виходить: Гузар - патріарх, а Шептицький - лише митрополит...



Теги:Василь Чепурний, УГКЦ, Любомир Гузар, Андрей Шептицький, Україна - Ватикан


Читайте також



Коментарі (0)
avatar