реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Помер чоловік королеви Єлизавети, не доживши до 100 років

З глибоким сумом Її Величність королева Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії оголосила про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно відійшов сьогодні вранці у Віндзорському замку.

У червні принц Філіп мав відсвяткувати свій столітній ювілей



99-річний Філіп був найстаршим чоловіком за всю історію британської королівської родини. Він народився 10 червня 1921 року і у 2021 році мав відсвяткувати своє 100-річчя.

Філіп був п'ятою дитиною і єдиним сином принца Андрія і принцеси Аліси. При народженні він мав титул принца Грецького та Данського.

Він був одружений із Елізабет ІІ з 1947 року. Коли вони відсвяткували весілля, Елізабет був лише 21 рік, а Філіпу — 26. Багато хто не схвалював цей шлюб, зокрема й мати Елізабет, яка називала майбутнього зятя "гуном". Не в останню чергу через те, що принц Грецький та Данський був православним, не мав грошей, а його сестри вийшли заміж за німецьких принців, які були прихильниками нацистів.

Втім, це не завадило Королеві і її чоловіку прожити довге та щасливе спільне життя. Це було найдовше за часом існування і найстаріше за віком подружжя правлячого британського монарха - 73 роки у шлюбі.

До 1951 року принц Філіп був на службі у Військово-морському флоті Великої Британії, але, після смерті короля Георга VI і сходження на престол Елізабет II, завершив службу і присвятив себе обов’язкам вищого члена королівської родини.

У Філіпа і Елізабет четверо дітей: Чарльз, принц Уельський (р.н.1948), принцеса Анна (р.н.1950), принц Ендрю, герцог Йоркський (р.н. 1960) і принц Едуард, граф Уессекський (р.н.1964).

Плани британської влади на випадок смерті принца Філіпа відомі під назвою "операція Форт-Брідж". Після смерті чоловіка королеви у Великій Британії оголошено жалобу. До її закінчення Королева не виконуватиме державні справи, зокрема не ухвалюватиме нових законів.

Очікується, що на похованні будуть присутні лише члени королівської родини, друзі Філіпа і глави країн Співдружності націй - держав, що раніше входили до складу Британської імперії



Теги:Велика Британія, Букінгемський палац, принц Філіп, монархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar