реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Поляки були окупантами

За послом Ізраїля в Україні і мером польського Замостя вже й намалювався Інститут національної пам'яті в Польщі. Всі вони стурбувалися, що стадіон Тернополя назвали іменем Романа Шухевича.

Тож не можу не згадати двох істориків.

Перший - це французький історик Даніель Бовуа. У передмові до польського видання своєї фундаментальної трилогії "Український трикутник" він двічі звернув увагу, що гноблення поляками українців протягом попередніх сторіч дає розуміння всіх трагедій 20 сторіччя (він мав на увазі події на Волині 1943 року).

Другий - це польський історик Анджей Гарліцкі, який у книзі "Сім мітів Другої Речі Посполитої" зокрема написав:
"у квітні 1938 року волинським воєводою став Александер Хоук-Новак, який... навіть заборонив вживати термінів "Україна" і "український". Вже ніщо не перешкоджало, щоби розпочати ревізію і на Волині. Від травня до липня 1938 року знищували православні церкви. На Любельщизні "знищили 127 релігійних об'єктів, в тому числі розібрано: 91 церква, 10 каплиць і 26 молитовних домів" (стр. 128)

Тоді дії поляків вразили всю Європу.
До речі, в Гарліцького багато пізнавальних моментів щодо дій міжвоєнної Польщі щодо українців.
На карті Ромера, що показує розселення поляків, видно, що вони були в основному в містах - тобто питоме, сільське населення було українським і це свідчить, де поляки були зайдами. І не просто зайдами, а окупантами.
Вочевидь, цей аспект ще чекає на свого дослідника.

Олександр ПІДДУБНИЙ



Теги:Волинь, Підляшшя, Олександр Піддубний, Україна - Польща, Холмщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar