реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

"Покорщина" стане козацькою. І приватною

Сесія Чернігівської обласної ради дала дозвіл на передачу приватному діячеві в безоплатну оренду на 49 років будівлі садиби "Покорщина" в Козельці. Мова йде про два напівзруйновані будинки, що колись належали козацькому полковнику Дарагану і сестрі останнього українського гетьмана Розумовського Вірі.

Новий власник -- директорі засновник приватного історико-етнографічного музею "Козацькі землі України" Володимир Недяк з Черкащини. він планує відновити не тільки ці будівлі, але й два гостьові флігелі, стайні, кухні, комори, лазні, будинок економа, млин, дерев"яну каплицю, псарню, льох,, криницю та парк зразка 18 століття. Чи це йому вдасться -- невідомо, оскільки навколо збережних будівель -- сараї козелецьких міщан. І вони, природньо, дбають не про культурну велич України і свого Козельця, а про свої хліви.

Тому й на сесії обласної ради виникла невелика дискусія: заступник голови обласної ради Олег Обушний наполягав на тому, щоб всі витрати, пов"язнаі з проведенням інвентаризації "Покорщини" лягали на майбутнього користувача, а голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко назвав це демонстрацією нашого ставлення до людини, що хоче зробити добре діло.

Зрештою, сесія надал дозвіл на оренду, але ж тільки збережених (тобто напівзруйнованих) будівель, а про землю поки що не йдеться. Зрозуміло, що без земельної ділянки нічого і мріяти про відновлення комплексу.

Володимир Недяк мріє:"Цей туристичний історико-културний комплекс слугуватиме не лишеяк відновлена національна пам"ятка та музей нової формації, а також як духовний центр виховання і просвітництва української нації на Чернігівщині".




Теги:Дараган, Покорщина, Недяк, Козелець, РОЗУМОВСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar