реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Податок на багатих: гра для бідних

Спроби покращити життя бідних за рахунок оподаткування багатих завжди були і залишаються тільки на словах. У реальності ж влада завжди чинить інакше, доти, доки чергова революція не змінює це правило, нехай і на короткий час.

Ось і тепер віце-прем'єр міністр України і міністр соціальної політики Сергій Тігіпко виступив з неоригінальною, але вельми популістською ініціативою про те, що потрібно запровадити податок на багатих, що, мовляв, допоможе наповнити Пенсійний фонд. Очікується, що від податку на розкіш Пенсійної фонд отримає «аж» 800 мільйонів гривень. Зазначу, що 800 мільйонів гривень - це менше, ніж 0,5% від бюджету Пенсійного фонду, а значить така сума в кращому разі покриє його потреби приблизно на 2 дні, що саме по собі говорить про марність запровадження подібного податку, а також про те , що ніхто не спромігся порахувати реальний економічний ефект новації.

Мало того, незважаючи на гучну назву, ніякого відношення до оподаткування багатих дана ініціатива віце-прем'єра не має, тому що податком пропонується обкладати не доходи, а якісь абстрактні метричні величини - такі як квадратні метри житлової площі або кубічні сантиметри двигунів машин і мотоциклів.

Дурість подібного починання очевидна кожному студенту першокурснику, але складно уявлювана чиновниками Кабміну. Перш за все тому, що самі по собі метри й сантиметри жодною вартістю чи цінністю не володіють. Якщо виходити з оподаткування саме їх, то корівник на Житомирщині та рівний йому за площею палац на Південному березі Криму вимагатиме від їхніх власників однакового платежу на користь бюджету. І це не рахуючи того факту, що для багатьох людей абсолютно не обов'язково купувати нерухомість або автомобілі, а також предмети розкоші на своє ім'я, а цілком можна оформити практично будь-яку покупку власності, нерухомості або навіть антикваріату на юридичну особу, що зареєстрована в одній з офшорних зон. Таким чином, користуючись усіма атрибутами розкішного життя, олігархи, як звичайно, не будуть платити за це ні копійки.

Хто ж буде платити? Платити будуть, перш за все, зовсім не забезпечені, а навпаки зовсім не забезпечені громадяни, наприклад, сільські пенсіонери, які отримавши земельний пай розміром більше, ніж в півгектара, і в кращому разі виручаючи з нього кілька мішків картоплі чи зерна, будуть прирівняні до великих латифундистів і саме з них будуть стягувати «податок на бідних», оскільки буде він саме на бідних.

За допомогою такого податку «абсолютно чесний і законний» спосіб відбирання землі в українських селян буде легалізований напередодні скасування мораторію на продаж землі. Можливо, саме в цьому, хоча і не тільки, полягає сенс ініціатив Кабміну щодо запровадження податку на багатих.

Але й це ще не все. З метою підвищення добробуту олігархів і всілякої турботи про збереження і примноження нечесно нажитого майна НБУ оголосив про те, що вводить в обіг інвестиційні монети. Так, 15 листопада на засіданні правління НБУ директор генерального департаменту регулювання грошового обороту Віктор Нестеренко повідомив, що операції купівлі-продажу інвестиційних монет, які планує випускати Національний банк, не будуть обкладатися податками. За його словами, інвестиційні монети будуть виготовлятися з дорогоцінних металів і їхня номінальна вартість буде нижчою номіналу самих дорогоцінних металів. «Це допоможе інвестиційному ринку і також розвитку ринку дорогоцінних металів в Україну», - повідомив Віктор Нестеренко.

Тобто, супербагаті громадяни і корпорації зможуть абсолютно спокійно купувати дорогоцінні метали за ціною нижче ринкової і не платити при цьому жодних податків. А потім так само без податків зможуть їх продавати. Оскільки придбати інвестиційні монети зможуть дозволити собі аж ніяк не бідні люди, то саме для них і призначений цей механізм збереження коштів в умовах, коли будь-яка валюта може швидко знецінитися внаслідок чергового прояву кризи.

Юрій ГАВРИЛЕЧКО
Голос. юей



Теги:Тігіпко, олігархи, податок на багатих


Читайте також



Коментарі (0)
avatar