реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

«Податкові канікули»: хто має право на них?

З 1 квітня розпочинаються податкові канікули для малого бізнесу. Для платників податків – це величезна подія, яка дає можливість по-новому, більш ефективно і стабільно планувати розвиток свого бізнесу.

Податковим кодексом України на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року запроваджено так звані «податкові канікули». Слід розуміти, що такі «канікули» не є повним звільненням певної категорії підприємств чи підприємців від всіх податків.

У даному випадку, Кодексом передбачено звільнення від сплати лише податком на прибуток окремих категорій платників.
Так, відповідно до п.154.6 Кодексу, на цей період застосовується ставка 0% для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів звітного періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3-ох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати працівників такого підприємства, є не меншим, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом. Крім того, такі підприємства повинні додатково ще відповідати одному із таких критеріїв:

- утворені в установленому законом порядку після 1 квітня 2011 року;
- діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3-ох мільйонів гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;
- які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності цим Кодексом (у 2010 році) та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції становив до одного мільйона гривень та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб, тобто витримали умови для подальшого перебування на єдиному податку.

При цьому, певний фінансовий ризик може виникнути якщо підприємство, яке прийняло рішення щодо використання такої «канікулярної» нульової ставки по податку на прибуток, у будь-якому звітному періоді досягло показників, з яких хоча б один не відповідає критеріям щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, то такий платник податку зобов’язаний оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за основною ставкою податку.

Підприємства, які перебувають на «податкових канікулах», подають до органів податкової служби декларації з податку на прибуток за спрощеною формою, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном України.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області




Теги:малий бізнес, податкові канікули


Читайте також



Коментарі (0)
avatar