реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова підвищує зарплату. Не собі -- людям.

До місцевих бюджетів платники податків м. Чернігова за вісім місяців 2010 року внесли 257,9 млн.грн. Основним джерелом надходжень є податок з доходів фізичних осіб, якого надійшло 195,7 млн. грн/
Як повідомив заступник начальника ДПІ у м. Чернігові Володимир Луценко, основою дій податкових органів є системний підхід до адміністрування податку з доходів фізичних осіб. Результатом спільних зусиль з місцевими органами влади та індивідуально-роз'яснювальної роботи з керівниками суб'єктів господарювання з початку року погасили заборгованості з виплати заробітної плати 44 суб'єкти господарювання, додатково сплачено 1,9 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб.

З питання підвищення рівня середньої заробітної плати проведені бесіди з керівниками 62 суб'єктів господарювання усі з них підвищили середню заробітну плату, у підсумку до бюджету додатково надійшло 115,4 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб.

З питань сплати податку з доходів фізичних осіб перевірено 45 підприємств і 9 підприємців. За матеріалами перевірок додатково нараховано майже 8,3 млн. грн. Виявлено 412 працівників, трудові відносини яких з роботодавцями не оформлені відповідно до діючого законодавства.
До державної реєстрації залучено 389 осіб. Додаткові надходження склали понад 325 тис. грн.

Підвищений інтерес податківців до заробітної плати визначається тим, що питома вага податку з доходів фізичних осіб у доходах місцевих бюджетів становить від 65 до 90 відсотків. Податок із зарплати - це 93 відсотка податку з доходів фізичних осіб. Інші види доходів (дивіденди, подарунки, спадщина, доходи від продажу акцій, іноземні доходи тощо ) дають лише 7 відсотків.

Зараз у малому бізнесі працює багато не оформлених згідно з чинним законодавством працівників. Про масштаби цього явища свідчить той факт, що на трьох приватних підприємців доводиться один найманий робітник. Хоча, по логіці, мало б бути навпаки.

Відсутність офіційного оформлення призводить до того, що працівники не заробляють собі пенсію, оскільки не сплачуються внески до Пенсійного фонду. Зрозуміло, що малий бізнес не може дати більшу зарплату, але якби кожен підприємець зараз оформив на роботу одного працівника, то в нас не було б безробіття й усі заробили б собі пенсію. Та й бюджет одержав би хоч невеликі, а все ж таки доходи.

Наразі податківці активізували роботу з виявлення нелегальних працівників. Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” №2275 дав органам державної податкової служби право проводити позачергові перевірки. Простіше кажучи, співробітники податкової міліції можуть навідатися без попередження до суб'єкта господарювання й поцікавитися тим, чи оформлені працівники офіційно. Результатом перевірки можуть бути донарахування податку з доходів фізичних осіб і штрафні санкції, а при наявності відповідних підстав - притягнення до адміністративної відповідальності або навіть порушення кримінальної справи.

Ірина БЕРЕГОВА, ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова, зарплата, перевірка, малий бізнес


Читайте також



Коментарі (0)
avatar