реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Плата за слабкість

Російський "Газпром" в чергове повідомив, що не збирається переглядати ціну на газ для України. Між тим, два дні тому Польща домоглася від Росії знижки на газ. Польська PGNiG досягла відповідних домовленостей з "Газпромом", завдяки попередньому зверненню в Стокгольмський арбітражний суд з вимогою переглянути контракт як несправедливий. Врешті-решт, "Газпром" надав перевагу досудовому "полюбовному" врегулюванню питання.

Польща отримала не тимчасові газові знижки за рахунок національного суверенітету, як Україна по Харківських угодах, а фактично переглянула контракт. "Газпром" погодився прив'язати контрактні ціни – до ринкових, а також – побічно, – врахувати "спотову" складову.

Одним з головних аргументів Польщі під час судового позову був той факт, що "Газпром" змушує її платити більше, – приміром, німецька BASF купувала російський газ по 394 дол, тоді як PGNiG – більш як по 500 дол за 1 тис кубометрів. Україні ж газ обходиться 532 дол. за 1 тис кубометрів, якщо не враховувати ганебну "газову" знижку за Харківськими угодами. Майже два роки тому я закликав уряд звернутися в Стокгольмський арбітраж для перегляду газових угод 2009 року. Це був дієвий рецепт для встановлення справедливої ціни на газ для України, а також для захисту національної гідності.

Шляхом переговорів з "Газпромом" аж до загрози подати судовий позов в арбітражний суд, окрім Польщі, пішли компанії Естонії, Латвії, Болгарії, німецький E.On Ruhrgas, французька GDF Suez, італійська ENI, німецький Wingas, словацька SPP, турецька Botas, італійська Sinergie Italiane, австрійська Econgas. Нині всі ці компанії отримали знижки або закуповують частину російського газу за цінами спотового ринку, – "Газпром" пішов більшості клієнтів назустріч, щоб уникнути судового розгляду. Однак, незважаючи на це, Європейська комісія у вересні розпочала розслідування проти "Газпрому" через зловживання домінуючим положенням у Центральній та Східній Європі. Уряд України, замість скористатися надзвичайно сприятливими умовами для тиску на "Газпром", продовжує скиглити та уклінно просити у "старшого брата" газових знижок. Однак "Газпром" ніколи не піде назустріч слабості, оскільки розуміє лише – мову сили.
Отож не плазування на колінах, а національний інтерес – шлях, яким Україна мусить забезпечувати собі гідне місце під європейським сонцем.

Юрій Костенко, голова Української народної партії





Коментарі (1)
avatar
1
Дивно, чому це такі розумні пропозиції Юрій Іванович не пропонував своєму лідерові та його прем'єрці, котрі накинули на Україну московський кабальний газовий зашморг, чи то бач, договір.
avatar