реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Плани нового начальника чернігівських доріг

"Я працюю з 16 травня цього року. Моя філософія в роботі і по життю будується на позитиві і професійному відношенні до справи, якою я займаюся. Не дивлячись на складності у фінансуванні, ми робимо все для того, щоб отримати максимум ефективних результатів на дорозі", — такими словами розпочав із нами знайомство новий керівник Служби автомобільних доріг в області Євген Зражевець.

Знайомство із роботою

— Служба автомобільних доріг, яку я представляю, — це замовник всього комплексу робіт, які здійснюються на дорогах загального користування Чернігівської області. Ми наймаємо фірми, які займаються експлуатацією, реконструкцією, будівництвом і капітальним ремонтом доріг. Цього року наша організація займається виключно експлуатацією автодоріг загального користування.

— Поняття «експлуатація доріг» включає в себе аварійний ремонт і комплекс інших робіт (дорожні знаки, роботи на узбіччі, прибирання снігу та інше). Протяжність мережі автомобільних доріг загального користування у Чернігівській області складає понад 7 тисяч кілометрів. З них 3 тисячі — дороги державного значення, 4 тисячі — це ті дороги, які називаються місцевою мережею. Також нараховується 502 мости та шляхопроводи.

— Ми порахували, що в області потребує ремонту біля 60 тисяч квадратних метрів доріг, — розповів керівник обласної служби доріг.

Досягнення

Ще кілька місяців тому в області не працював жоден асфальтно-бетонний завод. На сьогоднішній день працює 6 таких виробництв, які вже пройшли відмітку 3 тисячі тонн. Заводи навантажені не повністю, але виробництво працює.

Всі під’їзди до районних центів обслуговуються райавтодорами, або ДЕПами (дорожньо-експлуатаційними підприємствами). Вони повністю виконують затверджений план по експлуатації доріг. Вже третину запланованих робіт на рік виконано.

Євген Зражевець поділився ще однією приємною для нашого регіону новиною:
— Постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2014 року № 169 передбачено виділення додаткових коштів, а саме 116 мільйонів гривень на поточний ремонт доріг загального користування Чернігівської області. Вже готові всі необхідні проекти для виконання цих робіт.
— Ще одне значне зрушення відбулося цього року в роботі нашої сфери, а саме використання нових технологій «Гарячий Ремікс» та «Мультимак».
— На південному під’їзді до Чернігова ви можете на власні очі побачити, як саме відбувається ремонт доріг таким способом.

Про нові технології

За допомогою інфрачервоних випромінювачів верхній шар дороги нагрівається до температури 240 градусів. Потім за допомогою фрезерування знімається 6 сантиметрів асфальту. Ліквідуються всі нерівності. Весь той прошарок, зрізаний фрезою, машина забирає в себе, додає бітум, інші інгредієнти, перемішує і видає на розподільник. Все це рівномірно розкладається по проїжджій частині, а потім каток все це ущільнює.
— Виходить практично нове покриття без використання нового асфальту. Це — супертехнологія для нашого регіону. «Мультимак» потім покриває тонким шаром спеціального покриття, яке запобігає попаданню вологи і дає таку візуалізацію, що водії розуміють, що вони їдуть по абсолютно новій сучасній дорозі.
— Якщо старий спосіб ремонту коштує приблизно 300–320 гривень, то нові технології дозволяють провести ремонт квадратного метру дорожнього полотна в середньому за 170 гривень. Окрім економії коштів такий спосіб дає досить продуктивні результати — 1 кілометр оновленого покриття за робочий день.

— До речі, Чернігівська область на даний момент єдина в Україні, де використовуються ці новітні технології. Навіть машини, які виконують ці роботи, вперше працюють на території нашої держави.
— Завдяки взаємодії і спільним зусиллям наші дороги будуть врятовані, — підкреслює керівник служби автодоріг.

Ще новий керівник служби вніс, як він сам говорить, «свою фішку» — почали фарбувати мости в національні кольори. Кілька тижнів тому пофарбували міст над Десною, тепер подібне можна побачити в Києві і інших містах. Побачили у нас — почали робити у себе. Це не може не радувати. Багато хто зупиняється, фотографується, адже це краще, ніж просто сірі кольори.

Про фінансування

Цього року для Чернігівської області передбачена адресна субвенція у розмірі 40 мільйонів гривень. Вже відбулося спільне засідання Служби автодоріг у Чернігівській області і Департаменту ЖКГ, регіонального розвитку та інфраструктури Чернігівської облдержадміністрації. В ході зустрічі були визначені підрядні організації, які будуть виконувати замовлення.
— Наша задача — так організувати роботу, щоб гроші пішли з максимальним ефектом в дорогу. Саме таку задачу перед нами поставив очільник області Володимир Івашко. Потрібно, щоб всі необхідні роботи були виконані у стислий термін і з максимальною якістю.

Важлива зустріч

Минулого тижня в обласному центрі відбулася зустріч голови Державного агентства автомобільних доріг (Укравтодору) Сергія Підгайного із головою Чернігівської облдержадміністрації Володимиром Івашком та керівником Служби автомобільних доріг в області Євгеном Зражевцем.

— Саме під час цієї зустрічі і вирішено залучити 40 мільйонів гривень, про які я вже говорив. А підуть вони на використання новітніх технологій. Крім того, я говорив керівникам про необхідність ремонту дороги М-01 (від Нових Яриловичів до Києва). Ця дорога дуже завантажена, на ній відбувається інтенсивний рух транспорту. З 1980 року тут не було капітального ремонту. Щоб врятувати М-01, ми використовуємо ці європейські технології. Цей спосіб дозволяє економити фінанси, майже вдвічі дешевше обходиться ремонт у порівнянні із застарілими методами. Після ремонту, який виконаний за технологією «Гарячий Ремікс» та «Мультимак» дорога виглядає абсолютно оновленою, одноманітною. Дорога стає європейського рівня, — сказав Євген Зражець.

Грандіозні плани
— Ще один перспективний напрям ми обговорили із Сергієм Підгайним і Володимиром Івашком стосовно дороги М-01. Було вирішено зробити її капремонт за гроші міжнародних фінансових організацій. У нас вже є проект реконструкції і капітального ремонту ділянки дороги М-01 від кордону з Київською областю і до села Кіпті. Ця ділянка — довжиною приблизно 40 кілометрів. Вже за місяць – два ми плануємо провести тендер і розпочати роботи на цій ділянці дороги. За останніми підрахунками на них необхідно витратити приблизно 1 мільярд гривень.
— Це називається капітальний ремонт, але буде повністю замінена основа дороги. Там, де раніше насипався ґрунт, буде насипатися будівельний пісок, основа буде формуватися на рівні 1,5 метрів. Аналогічні роботи можна побачити на трасі Київ—Полтава—Харків.
— Окремо хочеться зазначити, що при проведенні робіт на дорогах за гроші міжнародних фінансових організацій технічний нагляд будуть проводити представники міжнародних організацій.
Роботи планується розпочати у жовтні і завершити через рік, — поділився грандіозними планами керівник Служби автомобільних доріг у Чернігівській області Євген Зражевець.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА



Теги:Київ - нові Яриловичі, Ремонт доріг, нові технології, облавтодор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar