реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

План "заморозки війни" луснув

Джо Байден, come on. Байдена не буде на Рамштайні. Фактично, це - кінець хитрого плану із замирення Путіна і поділу України. Бо без американського президента такий план ніхто не оформить.
Заморозка війни зі стабільним майбутнім України зараз виглядають неможливими.

Якщо б Україна погодилася на де факто новий кордон із визнанням "реалій на землі", хто б на цьому довжелезному кордоні слідкував за дотриманням Москвою перемир’я? Тут від 2014 року порівняно невелику лінію АТО проконтролювати не могли, а зараз чи не в п’ять разів більша лінія зіткнення.

Прийом України до НАТО можливий лише консенсусом. І рішення про прийом України мають бути ратифіковані усіма парламентами. В перспективі найближчих років це неможливо.

Можлива якась домовленість кількох західних країн в інтересах України. Але навряд чи вона буде сильнішою за підписані вже "гарантії безпеки" Україні. Знову ж, без ратифікації парламентами хоча б тих кількох країн-гарантів це було б повторенням Будапештського меморандуму. Жодні з "гарантій безпеки" досі не ратифіковані і питання це навіть не ставиться.

У середньостроковій перспективі Україна розслабиться і повернеться до внутрішніх розбірок замість збиратися з військовою силою. Тоді як Росія буде і далі точити зброю. Навіть у короткостроковій перспективі "перемир’я" вилізе нам боком.

Ми втратимо підстави отримувати військову та фінансову підтримку від партнерів, адже ж війни "нема". А сама Україна не здатна утримувати мільйонну чи й півмільйонну армію.
Під час АТО/ООС у нас армія була 250 тисяч включно з небойовою компонентою. В зоні АТО було 30-50 тисяч військ. Тепер і населення, і економіка скоротилися. Ще раз: хто буде утримувати хоча б півмільйонну армію?

Силам оборони дуже складно. Дуже. Але і сили армії агресора не безмежні. Путін планує на наступні два роки набирати контрактників. Тобто, мобілізації боїться. І контрактників цих в перерахунку на місяць планує в три рази менше, ніж набирав протягом 2024 року. Тобто, розуміє, що обороти доведеться знижувати. Але це він так планує.

Якщо Україна продовжить стояти, поповнювати своє військо, а ціни на нафту продовжать знижуватися, можна буде говорити про оптимістичні для нас сценарії.

Сьогодні ж Москві нема резонів щось заморожувати чи призупиняти. Як би не тішили себе зачаровані "могутністю Росії" аналітики при посадах у західних столицях та їхні підспівувачі в незалежних аналітичних центрах та медіа.

А поки що Байден готується боротися в США з ураганом. Не вдається йому у Рамштайні оформити свій політичний спадок. Може це й краще для нього. Якщо на листопадових виборах переможе Трамп, то подібну схему із заморозкою оформлюватиме він. Тоді Байден ще й орлом здасться.

Володимир КУХАР



Теги:Україна - США, Україна - НАТО, Володимир Кухар, широка війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar