реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Підкова Ющенка і литовська книжка

Цікаво, чи докопаються колись до язицьких джерел вірусної президентської кампанії Зеленського-19... Але успішна, і також вірусна, президентська кампанія Ющенка-04 таки має яскраву дохристиянську репліку.

Пригадуєте, ота знаменита підкова? На щастя. На долю. Але чомусь та підкова ріжками вниз, а не вгору. Як належало б. Казали 15 років тому знаючи люди. І віщували неприємності. Через таку, здавалося б, дурню.

А чому ж таки підкова і чому треба було її ріжками вгору?

Дякуючи свіжо-перекладеній книжці литовського етнографа Альґірдаса Греймаса " Про богів та людей", маємо варте уваги пояснення:

"Наприклад, щоб уберегти добро від Айтвараса, дають таку пораду: "візьми стару кінську підкову і прибий над порогом хати гостряками назовні", тобто, мабуть, для того, щоб зручніше було відбитися копитами від нападника".

Ага! Тобто підкова над порогом ріжками догори - так коневі зручно бити задніми ногами демона-Айтвараса, що підкрадається. А якщо підкова ріжками донизу, як у кампанії Ющенка - уявний кінь навпаки безсилий вдарити демона-неприятеля.

"Кінь як мітична істота, вочевидь, належить до абсолютно иншої сфери сакральности, перебуває у строгій опозиції з Айтварасом... Отже, кінь - рівносильний Айтварасові ворог".

Он шо!

Взагалі, Ющенко кажуть сам приймав рішення про ключові знаки своєї кампанії. А ота підкова - поширений на старій Гетьманщині оберіг.

І як тепер стає ясно, це артефакт старої литовської релігії, яка найдовше затрималися в Європі, опонуючи або співіснуючи з християнством. А кордонів між Україною і аукшайтами не було з 14 століття до 1918 року. І читаючи більш-менш повний звід космогонії литовців, упорядкований проф. Греймасом, дивуєсся як то поширені українські "забобони" є лишень хвостиками цілісної литовської релігії.

Коротше за інструкцією Олексій Бешуля : "прочитав - порадь иншим" - усім рекомендую читнути згадану книжку. Прозрієте!

При чому книжку видано без участі самої Литви - посол був приємно здивований, коли дізнався, що таку монументальну працю Греймаса українці вже й переклали.

Молодці!

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:символи, Наша Україна, Ростислав Мартинюк, Віктор Ющенко, Україна - Литва


Читайте також



Коментарі (0)
avatar