реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ніяково перед Литвою

Парламент Литви під орудою Ландсберґіса проголосив незалежність 11 березня 1990. Але святкує День незалежности сьогодні, 16 лютого. Бо саме тоді Тариба 1918 року проголосила державність Литви.

Верховна Рада України під орудою Кравчука проголосила незалежність 24 серпня 1991. І ми вже 28 років ігноруємо 22 січня, день проголошення 4 Універсалу УНР про незалежність, який визнали великі країни світу. Натомість святкуємо УССР-івське голосування.

Литва визнала період 1944-1990 - окупацією з боку Московії. Україна веде свою історію як раз від окупаційних органів влади Московії. Період 1921-1941 та 1943-1991 відмовляється трактувати як окупацію.

Тому вітаючи Литву з 102-ою річницею незалежности, вірю що всі країни Міжморя дадуть оцінку московській окупації ХХ століття. Без цього - ніяк.

При цьому не забуваю, що після Довгої Війни 1345-1370 Україна стала частиною Великого князівства Литовського, а українське місто Любеч до 1569 року було південною околицею столичного Віленського воєводства - от як близько той Вільнюс!

Не забуваю, що Україна першою надала можливість провести Литовський військовий з'їзд у Київі 1917, а потім дипломатичні делегації УНР брали до свого складу представників ще неіснуючої Литви, схиляючи Німецьку державу до екзотичного проєкту Жмудської Державности.

Згодом, коли обидві Українські Держави впали під ударами сусідів, саме колишній конфідент Михайла Грушевського стане прем'єром незалежної Литви й дасть литовські паспорти провідникам УВО та ОУН. А в 1930-ох саме українські моряки переженуть підводний човен для ВМС Литви з Німеччини до Клайпеди.

А що сьогодні? Вчора у Школі снайперів ЗСУ бачив як на плацу майорів державний прапор Литви - поруч з українським. Литовці й зараз наш найближчий військовий союзник - так було, і так буде.

Тільки нам нарешті треба повернути дату Дня незалежности - на 22 січня. А то ніяково перед Литвою. Все ж таки разом були у Бересті, приймаючи капітуляцію Московщини.

Хіба таке забудеш?

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Україна - Литва, ЛАНДСБЕРГІС, Ростислав Мартинюк, УНР, Кравчук


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Є суттєва відмінність між Україною і Литвою, а саме Українська СРР 1922 р. була однією із 4-х засновниць СРСР, який 1940р. окупував Литовську Республіку. Відмова України від правонаступництва СРСР у 1991 р. була стратегічною помилкою, наслідком чого, зокрема, стала втрата безпекового імунітету. Однією з причин цього була хибна позиція, що заперечувала період радянської державності. З цієї ж причини досі не відбулося дерадянізації незалежної України.
avatar