реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Перший шпигунський трилер про цю війну

Харківське видавництво «Фабула» почало співпрацю з Андрієм Кокотюхою з роману «Довга комендантська година». Тут знову доведеться кілька разів вжити слово «перший». Зокрема, це перший роман нового циклу «Таймер війни». Перший шпигунський трилер у бібліографії автора. Перший досвід співпраці з ГУР МО України – фахівці виступили консультантами проекту. Перший проект Андрія Кокотюхи, підтриманий грантом від Українського PEN-клубу. І загалом – перший подібний роман про гарячу фазу війни, що вийшов в Україні від її початку.

Хоча для Андрія Кокотюхи це не перший твір, дія якого відбувається після 24 лютого 2022 року. Вже наприкінці вересня у харківському «Ранку» побачила світ гостросюжетна драма «Врятувати березень».

За сюжетом, герої тікають із Києва від російських обстрілів у спокійніше місце – і опиняються під російською окупацією. З нового навчального семестру цей роман включений Українським Католицьким Університетом (УКУ) до вивчення по програмі «Сучасна українська література».

Дія роману «Довга комендантська година» відбувається в Києві протягом перших трьох діб масштабного російського вторгнення – 24-27 лютого. Головний герой Владислав Хмара – офіцер воєнної розвідки, який під прикриттям працює… офіцером СБУ. Розвідка легендує Хмару з метою виявити російського «крота» в лавах Служби безпеки та забезпечити собі в подальшому обмінний фонд. Виконуючи завдання, Хмара виявляє: з «кротом» напряму пов`язаний російський терорист із позивним Гюрза, відомий організацією та втіленням гучних смертоносних терористичних акцій у великих містах. Коней на переправі не міняють, тим більше – в перші гарячі дні. Тож Хмара починає полювання на Гюрзу, а теракт запланований на 27 лютого…

– Шпигунські трилери, романи, фільми та серіали про боротьбу спецслужб із ворожими агентами в своєму тилу та на ворожій території є не лише в демократичних, а й авторитарних країнах. Проте в незалежній України за 30 років жодних цей сегмент масової літератури практично не розвивався, – констатує Андрій Кокотюха. – Звісно, є романи Сергія Постоловського та Богдана Кушніра, але з`явилися вони лише після 2014 року. Окрему нішу, в однині, займає Лора Підгірна з циклом ретро-романів про Марка Шведа, агента спершу петлюрівської контррозвідки, потім – британської МІ-6. Не треба забувати про «Довгу ніч над Сунжею» Леоніда Кононовича та «Елементал» Василя Шкляра. Є також міні-серіали «Гвардія» і «Доброволець». Проте, повторюся, це позасистемні поодинокі жанрові зразки. Між тим, серед українського читача попит на таку літературу в виконанні вітчизняних авторів давно перезрів.

Саме тому «Довга комендантська година» буде першою книгою циклу «Таймер війни». І в цьому місці напевне будуть розчаровані прихильники романів Грема Гріна, Джона ле Карре та французького серіалу «Бюро легенд». Герої, створені Андрієм Кокотюхою, ближчі до героїв романів-екшенів Яна Флемінга, Тома Кленсі, Фредеріка Форсайта, навіть – Жерара де Вільє. Хоча цього французького автора 150 бойовиків про Малько Ланге, «французького Джеймса Бонда», в тому числі – книги «Вбити Ющенка» здебільшого відносять до трешових. Що не впливає на їхню популярність на батьківщині письменника. Крім того, за референси «Таймера війни» взяті американські серіали «Батьківщина» і «Джек Райян». Тож любителі пошукати подібні сюжетні ходи матимуть інформацію для роздумів.

Із сайту Андрія Кокотюхи



Теги:нові книги, шпигунські романи, Андрій Кокотюха, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar