реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Перша зірка та анафема отця Семена

її вИходили всі разом, але, певно, найбільше - Надія Никонівна Лук'яненко та отець Семен Перва. Кожного тижня, як на роботу, вони ходили до заступниці голови облвиконкому Тамари Литвин, випрошуючи церкву для трьох громад УАПЦ. Та їх приймала, вислуховувала і відправляла ні з чим. Власне, вона сама нічого й не вирішувала - всі такі питання рішалися виключно в обкомі комуністичної партії. А хіба могли комуністи щось так просто дозволити українській церкві, очолюваній племінником ненависного їм Петлюри?

Надія Никонівна і отець Семен йшли ні з чим. Та одного разу отцю Семену терпець увірвався і він, вдягаючи поручі та єпатрахіль, сказав заступниці голови облвиконкому: "Я накладу на вас анафему!". Надія Никонівна жахнулася і стала стримувати отця, а Тамара Литвин сміялася - ну, яка може бути анафема для комуністки- атеїстки?!
Отець Семен підійшов до неї, а вона сиділа в кріслі на прийомі громадян, поклав руки на голову і прочитав відповідні молитви. Хоча я знаю, що не мав він такого права, але розповідаю як було... Тамара Литвин сміялася...

Пройшов рік. Тамара Литвин випадково у місті зустрічає Надію Никонівну і каже: "Я ж ото сміялася з вашого батюшки і його анафеми, а за рік мене звільнили з роботи, розлучилася з чоловіком, померли батьки ...- і ще називає якісь крупні негаразди - і після цього я повірила в Бога".

П'ятницька церква, яка сьогодні храмує, була першою зіркою українською православія на насурмленому небі сіверського краю.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, П'ятницька церква, УАПЦ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar