реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Лавра і міністр Ткаченко

Оскільки права на коментарі під дописом міністра культури не маю, то поділюся кількома думками окремо:

1. Шкода, що міністр далі іменує організацію, чия приналежність до Московської патріархії визначена остаточно, просто як "Українська Православна Церква". Власне з'ясування факту того, що назва УПЦ є фейковою і було підставою для розірвання Договору про оренду храмів Верхньої Лаври. З самого початку Допис має якесь внутрішнє протиріччя, от чесно

2. На засідання комісії не прибув громадянин України Петро Лебедь. Хто такий "митрополит Павло" жодним державним органам невідомо. Для чого використовувати щодо громадянина Петра Лебедя творчий псевдонім МП "митрополит Павло", та ще й у офіційному дописі - незрозуміло.

3. Зауваження, що Лавра буде використовуватися ВСІМ українським народом натякає на те, що Різдвяна служба ПЦУ 25 грудня 2022 року за Юліянським календарем буде просто ВИНЯТКОМ, а далі там будуть правити літургії якісь неназвані поки представники "всього українського народу". Чи як.

4. Ситуація довкола Лаври, судячи з допису міністра, ще далека від вирішення. Церкві Всього Українського Народу - ПЦУ - ще доведеться за неї поборотися.

5. Відмова орендатора Петра Лебедя поставити підпис під висновками комісії свідчить про намір оскаржувати розірвання договору в суді. А оскільки розірвали цю оренду представники Заповідника у завідомо спірний спосіб, то перспективи в нереформованих судах у секти МП доволі непогані.

6. Поки триватимуть суди, влада буде регулярно відмовляти ПЦУ у набутті в оренду майна Лаври, а значить повертати монастир канонічній Церкві українського народу доведеться як завжди - у революційний спосіб.

Може це все мені тільки здалося. І в голові трохи проясніє після вечірньої служби напередодні двунадесятого свята Богоявлення. Завтра, нагадую, річниця вручення Томосу про автокефалію ПЦУ у Константинополі. Сталося це як раз на свято Богоявлення, 6 січня 2019 року. Або за діючим в Україні Юліянським календарем 24 грудня 2018 року. Але, звісно, це один і той же день.

Хай здоровицця!

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ростислав Мартинюк, пцу, міністр Ткаченко, Києво- Печерська лавра


Читайте також



Коментарі (0)
avatar