реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Патріарший вік Патріарха

... Коли він входить у храм - це старенький дідусь, що вповільнено рухається. Потім його облачають для богослужіння, він неспішно сходить на кафедру, здіймає руки в молитві до Святого Духа, лунає перша єктенія і він преображається - до кінця служби це вже князь церкви, вершитель і повелитель, що так нагадує біблійних патріархів.

Він має найвищі земні нагороди, але все життя намагається здобути нагороду небесну, служачи у немислимих умовах. Син загиблого фронтовика другої світової родом з Донеччини, уцілілий свідок Голодомору, вихованець московської духовної школи, таврованої сталінщиною і єрессю комуно- русского міра, він у час рішучих випробувань став патріархом українським. Маючи в біографії місцеблюстительство московського патріаршого престолу, отримав від того ж престолу анафему, яку відкинув він і вся Україна (крім змосковленої). Зрештою, ту анафему скасував як нечинну і патріарх вселенський. Він признавався у вимушеній співпраці з КГБ і вперто вів свій народ до духовної свободи автокефалії.

Кажуть, на порозі її спіткнувся перед Томосом. Можливо. Хоча я маю іншу версію його поведінки, яку викладав 5 років тому, зразу по Об'єднавчому собору. Зрештою, його шанує Україна за те, що зробив для неї, а не за помилки, які були навіть у святих.

Це - Патріарх Філарет. Він має титул почесного у ПЦУ, який, схоже, не дуже визнає, продовжуючи служити у Володимирському соборі.

... Про його характер свідчить такий епізод. Коли ми боролися з негодящим єпископом, який був нам посланий, схоже, для випробування нашої віри, ми їздили скаржитися патріарху Філарету. Він довів справу до синоду, який став на сторону не правди, а свого колеги. І патріарх гірко розвів руками: "Надія тільки на Господа!". Це про автократора, яким його зображували змосковлені... Тоді ми, до речі, стали молитися по квартирах і цього єпископа провидіння забрало від нас. Зараз він, якщо не помер, животіє у московському монастирі, що ще раз підтверджує правильність нашого до нього ставлення.

Або коли я розповідав йому про неправди чернігівського архієрея РПЦ, Патріарх розповів як той був напоїв уповноваженого від влади і випустив на вулицю, щоб забрала п'яного міліція. І розповідаючи це, Патріарх засуджував таки єпископа, попри ворожість до церкви влади і її уповноваженого. Бо не годиться проти ворогів діяти не по-християнськи. Але на прес-конференції, яку я проводив, коли владику Філарета запитали про гріхи цього ж архієрея, відповів: "У мене є свої гріхи, і у вас є свої. А для чого вам знати чужі?!".... Патріарше, благословіть Україну на перемогу!

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото: В день 95-ліття Патріарху подарували ікону святого Георгія, написану в Грузії. Її вручив командир Грузинського національного легіону Мамука Мамулашвілі, бійці якого з 2014-го на боці України протистоять російській агресії.



Теги:автокефалія, пцу, Василь Чепурний, патріарх Філарет


Читайте також



Коментарі (0)
avatar