реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Патріарх засудив застосування зброї біля Верховної Ради

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет засудив застосування гранати і вогнепальної зброї під час сьогоднішнього мітингу біля стін українського парламенту, внаслідок чого, за повідомленнями засобів масової інформації, один військовослужбовець Національної гвардії загинув, десятки отримали поранення. Про це Предстоятель Київського Патріархату сказав у коментарі для Прес-центру Київської Патріархії:

«Я глибоко обурений насильством і кровопролиттям, вбивством, вчиненими сьогодні під час мітингу біля Верховної Ради України – відзначив Патріарх.

Церква не вважає за можливе давати категоричні оцінки питанню змін до Конституції, яке сьогодні обговорювалося у Верховній Раді. Серед наших вірних є і ті, хто підтримують такі зміни, і ті, хто виступають проти них. Так завжди є в демократичному суспільстві, коли на політичні рішення існують різні точки зору. І для того, щоби чути думку більшості народу, а також враховувати позицію меншості, існує парламентська форма демократії. Щоби не насильство і зброя, а парламентське обговорення і рішення визначало закони держави.

Інструментом демократії також є мирний протест і ненасильницький опір, право на які гарантуються Конституцією та законами. Саме завдяки мирному протесту перемогла Революція гідності – український народ захистив своє право, першим не застосовуючи насильство, а лише захищаючись від насильства щодо нього.

Але коли сьогодні під час акцій протесту застосовувалася бойова, смертельна зброя, кинули бойову гранату, коли пролилася кров, відбулося вбивство – це не демократія і не захист України, а розпалення громадянської війни.

В нашій історії не раз відбувалося подібне. В часи Руїни саме через внутрішні сварки ми втратили шанс на власну державність і на три століття потрапили у московське ярмо. Те саме сталося і на початку ХХ століття, коли українці боролися з українцями, звинувачуючи одне одного в недостатньому патріотизмі, – а у підсумку Україна опинилася у більшовицькій неволі.

Тому закликаю політиків і всіх громадян: не повторюймо старих помилок і власними руками не руйнуймо Україну! Історія яскраво свідчить, що криваві революції, на відміну від мирних, під якими б гаслами вони не відбувалися і чим би не виправдовувалися, завершувалися міжусобицею, ослабленням держави, ворожнечею в народі. В умовах, коли Україна переживає кремлівську агресію, відкриття озброєного «другого фронту» в Києві – це ніж в спину нашої Незалежності та державності. Політичні питання в демократичному суспільстві мають вирішуватися виключно мирним, правовим шляхом.

Так, багато що і багато хто в українській політиці потребують критики. Але критика ця не повинна руйнувати країну, щоби в гонитві за кращим не втратити те, що є доброго і зараз – як це сталося в часи після Богдана Хмельницького і на початку ХХ століття.

Я сердечно співчуваю рідним і близьким загиблого бійця Національної гвардії Ігоря Дебріна і молюся за спокій його душі. Прошу у Бога зцілення для поранених. Повторюючи слова гетьмана Івана Мазепи: «Жалься, Боже, України, що не вкупі має сини!», молитовно прошу мудрості та виваженості для політиків і всього народу.

Нехай Бог береже всіх нас і Україну!»

Прес-центр Київської Патріархії



Теги:патріарх Філарет, сутички біля ВР, особливий статус Донбасу, свобода, план Путіна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar