реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Партія регіонів закриває українські школи

За 22 роки в Донецьку відроджено тільки 18 шкіл з українською мовою, а загальна кількість школярів, які навчаються в 2010/2011 році українською мовою у поки що 18 школах з українською мовою та українських класах 64 двомовних шкіл складає в Донецьку 26,5% .
Решта 71 шкіл Донецька й досі працюють державною мовою Російської Федерації, в яких українська державна мова вивчається як мова національної меншини!!! Тобто владою продовжується нещадна політична русифікація та денаціоналізація. Але й ці цифри страшенно налякали антиукраїнську владу Партії Регіонів і вони знайшли ще один спосіб боротьби з власним народом. Вони дали команду закривати тільки що відроджені українські школи.

Вони почали «оптимізацію» шкіл в Донецьку з закриття першої школи в Петровському районі м. Донецька з українською мовою навчання № 111.

Запропонували перевести школярів у російську школу №100 та двомовну № 101. Цю третю в Донецьку школу в 1995 році помогла відкрити вся українська громадськість: з Чернівців привезли експонати для обладнання світлиці та український одяг для першого класу; Львівська, Івано-Франківська та Тернопільська області забезпечили школу підручниками. Ось як, наприклад, пояснив журналістам Донецький міський голова чому він не спілкується українською мовою: «От піти сьогодні в колектив Донецького металургійного заводу або на шахту ім. Засядька, вийти і зробити доповідь українською мовою - вони послухають, а потім думатимуть, що в мера сталося з головою", - зазначив Донецький міський голова Олександр Лук’янченко, який разом з Президентом України Віктором Януковичем, Президентом Росії Дмітрієм Медведєвим та прем’єр-міністром Росії Владіміром Путіним 10 грудня 2010р. в Москві отримав національну російську премію "Людина року - 2010". Тому мабуть і виступають могильниками, гробокопачами власної нації, «оптимізуючи» українські школи, церкви, історію, славних українських героїв, втовкмачуючи громадянам України зневагу до своїх предвічних коренів.

14 січня батьки 240 учнів, які навчаються українською мовою в 10 класах цієї школи провели акцію протесту, написали заяви в райраду та міськраду. Донецький міський голова Олександр Лук’янченко, пообіцяв, що закривати школи будуть тільки після висновків профільної комісії міської ради. Збрехав!

Бо вже 16 січня вже в Будьоннівському районі м. Донецька ліквідовують теж тільки що відремонтовану українську школу № 136,в якій навчаються 570 школярів та 52 пятирічок. 622 школярів переводять в російську школу № 120, в якій навчається всього 440 школярів при потужності 1150. Директор школи Тетяна Трусова без жодних документів не дозволила 2 класам п’ятирічок провести навчання в 136 школі, а стала посилати дітей без жодного наказу в російську школу №120. Попередила також три дев’яті класи, що набору в 10-ті класи проводитись в цій школі не буде.

Куди йти школярам в десятий клас неясно. В цьому мікрорайоні «Заперевальна» є ще тільки 4 школи з російською мовою навчання. Батьки і цієї 136 школи зареєстрували свої протести в райво та Донецькому міському голові. "Сьогодні, у суботу, у нас повинно було відбутися заняття з майбутніми 52 першокласниками,які написали заяви про навчання дітей українською мовою в українській школі №136. Ми привели дітей в підготовчий клас, а замість цього нас відправляють в 120 школу - говорить Тетяна Чілій. Пропонують писати заяви про вступ дітей до 1 класу російськомовної 120-ї школи. Обіцяють, що зроблять для нас там український клас. Але ми вже були в цій 120-й і однозначно проти! Нам розповідають, що 120-а дуже хороша, але вона знаходиться за 5 метрів від проїжджої частини, не має огорожі, за 6 метрів від школи ігрові автомати і за 15 метрів міський наркодиспансер, який знаходиться, до речі, в дитячому садочку. У школі сильно протікає дах, а крім того, ця школа має злачне місце - у ній ночами діє сауна. Загалом, авторитет у 120-ї школи жахливий. Тому всі батьки повстали. Наша школа зовсім інша справа - минулого літа бюджет виділив 400 тисяч гривень і був зроблений капітальний ремонт, укріпили фундамент, зроблено повністю новий дах і опалювальна система. У класах за гроші батьків поставили пластикові вікна".

"Нам сказали, що така вказівка райво: не брати дітей у 136-у школу, - каже Оксана Нечепуренко. - Ми вважаємо, що позбавляючись від першокласників і десятикласників, в 136 школі роблять штучний недобір. Розвантажують українську школу, аби заповнити російську. У мене 2 дитини. Старший поки ще навчається у 2-му класі 136-ої школи, а молодший - майбутній першокласник. У класі старшої дитини на наші батьківські 15 тисяч (причому, у нас є чеки) був зроблений ремонт. Ми своїми силами шпалери наклеїли, зробили пластикові вікна, а тепер цю школу звільнять від дітей і комусь подарують! Директор зізналася, що до 2012 року 136 школа буде закрита повністю. Наших вчителів залякують тим, що в Будьонівському районі вони не знайдуть роботу, якщо будуть протестувати. А особисто моя думка - у дітей, які навчаються українською, більше перспектив для продовження освіти. Сама я не знаю української мови. Але хочу, щоб діти розвивалися, і завдяки дітям сама почала вивчати українську мову".

Те, що в старі часи СССР творила КПСС, сьогодні Партією Регіонів ліквідовуються українські школи, йде знущання з батьків, деморалізуються вчителі шкіл з українською мовою навчання.

Суцільне беззаконня й свавілля прокремлівської команди Януковича, яка чинить мовний геноцид української нації порушуючи чинне законодавство та Конституцію України. Батьки обох шкіл і 111, і 136 поки що чекають відповіді від Донецького міського голови Олександра Лук’янченка на свої протести проти ліквідації їх українських шкіл. Бо в своїх інтерв’ю Донецький міський голова запевняє, що жодних рішень не прийнято, що питання не вивчено, а начальники райво та директори шкіл № 144 та №136 з українською мовою навчання чинять беззаконня.

А 2 лютого 2011 року вже ліквідовують Український гуманітарний колегіум, що в Ворошиловському районі м. Донецька, який був відкритий в 1992 році!!!

Все це робиться згідно «Регіональної дорожної карти щодо оптимізації мережі бюджетних установ та видатків місцевих бюджетів на їх утримання» від 15.10.2010 року за підписом голови ДОДА А.М.Близнюка.

Аргументи: В м. Донецьку в 1990 році навчалось 126 тисяч школярів, а в цьому всього 65 тисяч. А того факту, що не дивлячись на зменшення числа школярів число школярів, які хочуть навчатись державною мовою збільшилось ніхто не враховує, а навіть навпаки, ЛІКВІДОВУЮТЬ В ПЕРШУ ЧЕРГУ ШКОЛИ З УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ НАВЧАННЯ, ганьблять дітей, які вимагають від голови ДОДА виконання Конституції України.

Марія ОЛІЙНИК, м. Донецьк




Теги:Просвіта, О.Лук'янченко, українські школи, закриття шкіл, Донецьк


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Бред сивой кобылы.Маша,остуди голову .Город Донецк и мова несовместимы,так же как и город Чернигов .Хотя по сути наличия таких сайтов создаётса впечатление что Чернигов стал частью Галичины...
avatar
2
Сам ти Маша! Наша Марія і ваша Маша -- раша -- дві великі різниці, як каужть у нашій Одесі
avatar