реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Паніка на Далекому Сході

Влада Далекого Сходу та МНС Російської Федерації не можуть дати ради з панікою, що охопила населення після аварій на японських АЕС. Люди не вірять владі, підозрюють, що чиновники замовчують інформацію.
Активісти почали перевіряти покази дозиметра МНС, який транслює на онлайн-табло дані про радіаційний фон.

На місцевих форумах обговорювали, що після аварій на японських АЕС в Південно-Сахалінську випав заражений сніг, пише «Московський комсомолець».

Ходять чутки, що співробітники МНС і чиновники вже відправили свої сім'ї до максимально віддалених від Японії регіонів, а прикордонникам видали індивідуальні засоби захисту від радіації. Питання про це навіть задали на прес-конференції в четвер керівникові ГУ МЧС по Сахалінській області Таймуразу Касаєву.

«У мене немає інформації, що наші співробітники відправляють кудись свої сім'ї. Моя сім'я знаходиться тут. Сьогодні наведу довідки по співробітниках ГУ МЧС і на наступній прес-конференції (в п'ятницю) вам доповім цю інформацію», — ухильно відповів Касаєв «Інтерфакс».

Відповідаючи на питання про прикордонників, він заявив: «Можу тільки припустити, що можливо у них проходили якісь навчання або, можливо, видали членам екіпажів прикордонних кораблів, які весь час знаходяться в морі і командування вирішило виключити будь-які випадковості. Але це мої припущення».

Тим часом населення Примор'я скуповує в магазинах хліб із змістом йодоказеїна, який був розроблений раніше російськими ученими спеціально після аварії на Чорнобильській АЕС.

«Такий хліб ми і раніше випікали, але зараз в місті різко підвищився попит на продукцію, корисну для здоров'я, тому і було ухвалено рішення збільшити обсяги випуску хліба з йодоказеїном», — повідомив представник компанії-виробника.

В аптеках Петропавловська-Камчатського закінчилися запаси йодовмісних препаратів для профілактики захворювань щитовидної залози.

На Сахаліні також виник ажіотажний попит на йод і червоне сухе вино. «Продаж червоного сухого вина різко зріс з суботи», — підтвердила співробітниця супермаркету.

«У нас купують будь-які засоби, в яких є слово йод. У продажу вже немає «Йодомарину», сам йод купують по десять флаконів», — повідомила співробітниця однієї з найбільших аптек міста.

За словами жителя Сахаліну Павла Варапанова, сахалінці «в основному, переживають, що буде надалі із забрудненням моря, тому що все тут взаємозв'язано: Сахалін, Курили і Японія тут не так далеко, буквально десь 700–800 кілометрів від епіцентру. І основні переживання, звичайно, це (радіоактивна) хмара і забруднення», пише ВВС.

Багато жителів Сахаліну бачать вихід у втечі з острова. Авіаквитки на материкову частину РФ швидко розлітаються. До Москви розібрані вже всі квитки до кінця поточного тижня.

«На сьогоднішній день залишилися два квитки економкласу на рейс «Аерофлоту» по 90 тисяч рублів в один бік, і їх також вже скоро заберуть», — повідомили в одному з агентств з продажу квитків. В той же час у Владивостоку можна придбати квитки на всі найближчі авіарейси до Москви, навіть за мінімальною ціною — 8720 рублів.

Активісти у Владивостоку та інших містах Далекого Сходу, не довіряючи офіційним повідомленням влади, створили декілька сайтів, де в режимі онлайн можна ознайомитися з показами дозиметрів.

Влада закликає не панікувати і не скуповувати в аптеках йодомісткі препарати, протигази і дозиметри. Проте, люди не слухають цих закликів і продовжують запасатися всім, що якось може стати в нагоді для виживання.

Натомість жителі Японії продовжують зберігати спокій. Незважаючи на невтішні новини з Фукушими, з різних префектур надходить інформація про те, що ситуація з продуктами стабілізувалася і немає ніякого ажіотажу з медикаментами. Нарозхват йдуть лише дозиметри.

І хоча раніше повідомлялося про ажіотаж навколо авіаквитків, що подорожчали, зараз аеропорти відновили роботу в звичайному режимі. Відновлено сполучення між Токіо і постраждалим від землетрусу і цунамі містом Сендай.

Житель Токіо Михайло Свєтов також вирішив розвіяти міф про продуктову кризу в місті. Він зняв відео-репортаж в одному з супермаркетів і мережі ресторанів швидкого харчування, які переповнені продуктами різного асортименту.

Зазначимо також, що в інтернеті з'явилось повідомлення про те, що росіяни в Токіо просять співгромадян в Росії не нагнітати паніку, зазначаючи, що «рівень тиску родичів, повідомлень ЗМІ і аналітиків вищий, ніж всі катастрофи разом узяті».
Кавказ-центр




Теги:Японія, радіоактивне забруднення, Далекий Схід, радіація, АЕС, паніка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar