реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Пам'ятник ніжинському єврею за кошти московського українця

12 листопада у Ніжині урочисто відкрито пам’ятник відомому актору і співаку Марку Бернесу (Нейману).
У церемонії відкриття пам’ятника Марку Бернесу взяли участь взяли участь голова облради Анатолій Мельник, заступник голови ОДА Віктор Тканко, ніжинський міський голова Михайло Приходько та московський меценат, почесний громадянин Ніжина Юрій Коптєв, який профінансував усі роботи по створенню пам’ятника відомому співаку.

За словами начальника головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації Сергія Мойсієнка, в основу бронзової скульптури Марка Бернеса було взято з кадру військового фільму "Два бійці", де актор сидить із гітарою в руках. Автором скульптури виступив народний художник України, лауреат Шевченківської премії Володимир Чепелик.

Також, в рамках урочистостей з нагоди відкриття пам’ятника Марку Бернесу в м. Ніжині, було висаджено ялинкову алею в Театральному сквері, який спеціально реконструювали до ювілею відомого актора.

На сторінках "Сіверщини" публікувалася дискусія, викликана наміром встановлення цього пам'ятника -- зокрема, голова правління благодійного фонду "Ніжен", член правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Микола Шкурко вважає, що оскільки Марк Бернес був діячем радянської, а не української культури, а в Ніжині тільки народився і практично не жив, то й пам'ятник встановлювати було недоцільно.



Теги:Юрій Коптєв, Микола Шкурко, Просвіта, Ніжин, Марк Бернес


Читайте також



Коментарі (9)
avatar
1
А мо`краще було б написати "Сергія МойсієнкА". я його знаю, він "мужык. а не баба".
avatar
2
Дякую, виправили.
avatar
3
Повний плагіат з сайту "Чернігів для туриста". Сіверщина, як завжди, нічого не може зробити своїми руками
avatar
4
" Просвита". - такое красивое название и такие дремучие члены правят этим обществом. Марка Бернеса помнят и любят во всех странах бывшего Союза и абсолютно нормально. что ему поставили памятник на его родине. А таких микол не знали, не знают и знать не будут.
avatar
5
Одним словом: "Василь - он и в Африке Василь"
avatar
6
брехливому Бендеру -- ага, особливо останній абзац друкує сайт "Чернігів для туриста"! Такі сміливі ми аноніми! А текст такий оригінальний в туристичного сайту, що аж-аж ... Бендер він і в Африці Бендер -- скільки там відносно чесних способів обману людей?
avatar
7
Можливо коли підприємці Ніжина раптом забажають змінити ситуацію на краще щодо "недоукомплектованості " свого уславленого міста Сіверщини півдесятком скульптур високих українських достойників від Козаччини і до сьогодення, то, як на мене, це прислужиться добрим натяком на те, що не тільки скигленням за "правільним" чи "опрометчивим" вчинком місцевої скандальної влади Ніжина, яка переймається встановленням відповідного памятника актору кіна СРСР, має бути їхній внесок у життя Ніжина!?
Чомусь так виходить, що у цьому напрямку більше ініціатив, на жаль, у нашій області виходить не від богатих людей, а від непатріотичної влади щодо мистецьких та культурологічних проектів, в тому числі і монументальних!? А тому, як наслідок - то сумнівни фестивалі під егідою Москви, на кшталт Сенківки чи "Нетлінного "Слова..." у Новгороді-Сіверському, "Зеленогради" у лісах Щорса чи гучна реклама в тому числі і на національно - патріотичних сайтах чи у змі рупора "рускава міра" у варианті російського письменника Ю. Сбітнєва!?
Де Ви, дорогі місцеві бізнесові патріоти з духом і розумом Терещенків, Ханенків, Харитоненків, братів Могилевцевих, Сорокиних, Тюриних, Осетинських, Медведєвих....!? Замість того, щоб витрачати кошти іще на один зайвий авто класу"позашляховик", як непотріб для міського пересування, Ви краще б вклали кошти якраз у відкриття пам'ятника, мистецького закладу, реконструкції вулиці чи відновлення креативного будинку, повязаного з іменем українського достойника!? Повірте, це стане помітним і набагато впливовішим актом ніж пустопорожні розмови щодо відкритого пам'ятника відомому і талановитому акторові!?
У ваших руках - великі гроші. Поділіться часточкою(заслужено!!!) з товариством громади у містах і селах Чернігівщини на ниві вшанування креативних українців, в тому числі і у бронзі. Беріть за приклад приклад Галичину і Волинь, де за двадцятиліття саме такими людьми у містах та селах встановлені сотні пам. знаків, мемориальних дошок, пам'ятників тощо! Отож! Слава Україні!
avatar
8
От уто не надо шепелявить...Василь, с ваших уст аж и прет брехня
avatar
9
Хотів би внести кілька уточнень у повідомлення: Ю.Коптєв - почесний громадянин Прилук, а не Ніжина; встановлено пам'ятний знак Аркадія Дзюбіна, а не пам'ятник М.Бернесу. Лукавству нашої влади немає меж і таких прикладів по Україні повно.
avatar