реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Пам'яті лікаря і просвітянина

На 84-році життя помер відомий чернігівський просвітянин, поет, громадський діяч, Заслужений лікар України Сергій Ілліч Богдан.

Народився Сергій Богдан у далекому голодному 1933 році (12 червня) у с. Мала Кошелівка Ніжинського району.

На жаль, мати швидко пішла з життя від висипного тифу. Але це не зломило хлопчину. Сильні натури не ламаються від життєвих негаразд, а тільки загартовуються і вперто йдуть до поставленої мети. Прагнучи стати якомога кориснішим для своєї милої України, Сергій після закінчення на «відмінно» семирічки вступає спочатку до Чернігівської фельдшерської школи (тепер базовий медичний коледж), а потім його приймають, як відмінника, без вступних іспитів до Київського медичного інституту ім. О. О. Богомольця .

З сердечним теплом і гордістю згадував свої студентські роки Сергій Ілліч. Особливо вразила його там зустріч зі своїм земляком, професором Сергієм Дяченком, який викладав в інституті мікробіологію і ходив завжди в вишиванці, говорив українською, свої лекції починав з ліричних вітальних віршів. Доля їх ще раз звела на святкуванні у 1968 році 100-річчя Чернігівського медичного училища.

В Чернігів повернувся молодий акушер-гінеколог тільки після того, як відпрацював 2 роки в Тернопільській області. Але справою його життя стала робота на посаді головного лікаря Чернігівського міського пологового будинку, у який він вклав всю свою душу і все своє вміння.

Сергій Богдан зумів зупинити епідемію стафілококу і Чернігівський пологовий будинок був визнаний кращим в Україні.

Сергій Ілліч декілька років очолював міське товариство «Просвіта» імені Т.Шевченка після свого друга - Юлія Романовича Коцбинського.

Театрал, шанувальник поезії і сценічного слова, у 2007 році він видав і власну збірку віршів та оповідань «Що совість вишила».

Хай Господь прийме душу його в оселях праведних!

Правління обласного і рада міського товариств "Просвіта" імені Т.Шевченка



Теги:чернігівська Просвіта, Сергій Богдан, Чернігівський пологовий будинок


Читайте також



Коментарі (0)
avatar