реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Палите траву -- нарветесь на штраф!

Нині в нашій області, як і на всій території України, встановилась спекотна і суха погода, що зумовлює небезпеку виникнення пожеж у лісах, загорань на степових ділянках, суходільних луках тощо.

Пожежі сухої трави значно почастішали і набули характеру загальнонаціонального лиха.

Здавалося б обізнаність багатьох громадян з правилами пожежної безпеки повинна попереджувати такого роду випадки, але практика доводить протилежне. Практично всі трав'яні пожежі відбуваються з вини людини: залишене без нагляду вогнище, кинутий недопалок, іскра з глушника мотоцикла або автомобіля і так далі.

В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу, знищується фауна, споруди, а в окремих випадках і населені пункти. Крім того, лісова пожежа представляє серйозну небезпеку для людей і тварин.
Адже під час горіння у повітря вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

У зв’язку з ускладненням пожежної ситуації та з метою попередження виникнення можливих пожеж Держекоінспекція в Чернігівській області здійснює посилений контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства, зокрема, щодо заборони випалювання сухої трави, бур’янів, смітників, в т.ч. недопущення накопичення легкозаймистих матеріалів, введено цілодобове чергування інспекторського складу, здійснюються спільні патрулювання лісових масивів з працівниками органів внутрішніх справ та пожежорятувальних підрозділів.

От і 6 червня п.р. саме інспектором з охорони навколишнього природного середовища першим виявлено пожежу сухої трави на території Вертіївської сільської ради біля с. Бобрик Ніжинського району. Завдяки спритним діям, злагодженій роботі з органами МНС та МВС пожежу вдалося ліквідувати.

Розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації Держекоінспекцію в Чернігівській області зобов’язано забезпечити дієвий контроль за дотриманням протипожежних вимог у лісах, на сільгоспугіддях, у смугах відводу автомобільних і залізничних доріг при здійсненні перевірок та вжити заходів по притягненню до відповідальності винуватців пожеж.

Тому вкотре нагадуємо, що за самовільні пали до порушників застосовуватимуться заходи адміністративного впливу, передбачені Адміністративним кодексом України (ст. 77). За порушення природоохоронного законодавства передбачені такі штрафні санкції: від 170 до 340 грн. громадянам; від 850 до1190 грн. посадовим особам. За особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафів: на громадян від 340 до 680 грн., на посадових осіб від 1190 до 1700 грн.

Та, звичайно ж, цього не достатньо. Без активної підтримки всіх громадян та розуміння всієї гостроти нагальної проблеми, безумовно, запобігти лиху неможливо.
Переконані, що тільки спільними зусиллями ми збережемо наше довкілля.

Шановні громадяни, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, будьте обережними, не наражайте на небезпеку себе та оточуючих.

Тетяна Петрівна ВОЙТЕНКО,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області



Теги:пожежі, Держекоінспекція в Чернігівській об, самопали, бобрик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar