реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Організатору фестивалів у Сеньківці дали 4 роки

Російський чиновник, що розбудовував дружбу народів поблизу Сеньківки — у в’язниці за хабарі

Всім відомий фестиваль дружби народів, або по-простому Сеньківка. Це молодіжне святкове дійство, яке щороку організували прикордонні області України, Росії та Білорусі на перетині Чернігівської, Брянської та Гомельської областей відповідно.

Попри критику, фестиваль проводився десятки років. Останній раз — у 2013 році. Тоді обійшлось без приїзду VIP-гостей. Делегації трьох прикордонних областей очолювали губернатори.

Тодішній очільник Брянської адміністрації — Ніколай Денін — представляв прикордонну російську область. Саме Денін у часи керівництва області настійливо пропагував фестиваль у Сеньківці.

Захід перетворився в один зі стовпів «руського міра»: в останні роки це виявлялось у тісному переплетінні культурно-масових та релігійних тематик фестивалю. І якщо кількадесят років тому фестиваль починався з молодіжного комсомольського руху, то закінчився у 2010-х потужним представництвом діячів Російської православної церкви і її філії УПЦ МП.

У 2011 році, коли приймаючою стороною виступала Росія, брянський бюджет не шкодував грошей для фестивалю. Дерев’яні замки, відомі і дорогі артисти і естрадні виконавці, архієреї РПЦ, їжа та видовища, масовка «Єдиной России» — усе це коштувало організаторам кількасот мільйонів рублів. І родзинка фестивалю — уперше за 41 рік існування заходу росіяни привезли… православну молодь.

А ще молодіжне свято відвідав сам патріарх Кіріл і кількадесят священнослужителів.

Втім, ідейному натхненнику перетворення фестивалю у Сеньківці у осердя «руського міра» Ніколаю Деніну не пощастило. Восени 2014 року Путін звільнив його з посади. А ще через півроку посадовця заарештували. Екс-губернатора звинуватили у прийнятті злочинного рішення: своїм розпорядженням у 2011 році він виділив із бюджету області більше 20 мільйонів гривень для ліквідації вибуху на птахофабриці «Снєжка», що у Брянську. Тоді інцидент визначили подією надзвичайного характеру, що і дозволило виплатити кошти.

Як виявилось пізніше, масштаби вибуху були завищені і не могли претендувати на кошти із фонду ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. До того ж, як виявилось під час судового процесу, 28% акцій фабрики були у власності дружини Деніна. І сам він очолював підприємство до губернаторства. Туди ж і повернувся після звільнення.

Вирок суду — 4 роки позбавлення волі за корупцію — відправив натхненника фестивалю Дружби народів за грати. Ще раніше з політичної карти зник і сам фестиваль. У 2014 році, вже після анексії Криму та початком АТО на Донбасі, Чернігівщина відмовилась проводити традиційні червневі заходи у Сеньківці.

Вже до кінця березня на автошляхах, що ведуть до кордону, було облаштовані блок-пости. У лісах причаїлась важка техніка та гармати. А з обох боків контрольно-пропускного пункту «Сеньківка» викопали рови та облаштували місця для оборони.

Тож через 2 роки після початку військового протистояння та агресії РФ, немає ані фестивалю, ані одного з активних його організаторів та натхненників.

Андрій КОРЖЕНКО






Теги:Брянськ, фестиваль дружби, російсько- українська війна, Сеньківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar