реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Операція «Пломба»

Справжня газова гроза пронеслася над Безуглівкою Ніжинського району наприкінці літа. За лічені дні були відключені та опломбовані в одних оселях повністю газова система, в інших — окремі газові прилади.

У Безуглівці головна вулиця — ім. Гоголя — тягнеться через усе село. Саме вона найбільше постраждала від навал газовиків. Відключення газу — 16,44 гривні, підключення — 87,16, пломба — 1,09, складські — 0,14. Загалом 105,13 гривні. Маємо солідний навар. Скільки таких пломб навішено, в Ніжинському газовому господарстві приховують. Хоча обслуговуюча бригада газовиків не приховує своєї радості.

Заглянемо, наприклад, у господарство Бреус О.П. (вул. Горького, 18), де, згідно з актом відключення газу, вказано відсутність акту перевірки ДВК (димовентиляційних каналів). Невже відсутність якоїсь «бомажки» впливає на вже діючу систему газопроводу помешкання?

Тим паче влітку, коли споживач не користується газом для опалення. Спершу мало бути письмове попередження споживачеві про всілякі порушення з метою їх усунення. І даються розумні терміни для цього.

Шепель К. Н. (вул. Горького, 48): причина опломбування — «відсутність документації на встановлення газового котла». Котел функціонує нормально, тоді навіщо вішати пломбу, коли господар сам готовий усунути всі ці неприємності?

Прокопович В.М. (вул. Горького, 25). Неполадки з котлом були настільки незначними, що їх вдалося усунути за кілька днів. Але за пломбу довелося сплатити 105 гривень.

«Відсутність документації на заміну котла» — чи не найчастіша аргументація в актах про відключення газу.
«Якщо мені залишається оформити документи, які вже не впливають на роботу котла, якого я встановив на тому ж місці, то питається, навіщо його опломбовувати, та ще й серед літа, коли він не працює?» — говорить Поляков В.М. (вул. Горького, 42).

«Вони, бачте, ображаються, що без їх участі робилася заміна котла. Але ж їх не допросишся. Змушений робити сам чи когось іншого просити», — Струк М. Г. (вул. Горького, 31).
«Скільки разів я звертався до газовиків, щоб усунути неполадки в котлі, газопостачанні. То в них нема потрібних запчастин, то нема часу», — Даніш М.І. (вул. Берегова, 61).

«Робив я реконструкцію сараю, — ділиться наболілим Динько М.М. (вул. Берегова, 21). — І потрібно було перенести газову трубу. Скільки ходив, просив газовиків — марно. Поїхав у Ніжин у газове господарство, сплатив 500 гривень за роботу. Приїхали роботяги і одразу ж: «Давай, дядьку, 500 гривень». Змушений був телефонувати до начальника управління П. Орла, щоб пішла робота. Але, щоб завершити її, довелося дзвонити в облгаз».

Не чим іншим, як фальсифікатом є акт, виданий Шевченко К.І. (вул. Горького, 33), де причиною відключення всієї системи газопостачання зазначили «відсутність ДВК (димовентиляційного каналу). А його просто не повинно бути в помешканні, бо ні котла, ні газотруб тут немає, лише газова плита і конвектор.

Вулиця Горького, 58-а. Ні, тут не відключали газу, тут колись була контора колгоспу, а нині — офіс дільничної ремонтно-обслуговуючої бригади газовиків на чолі з майстром Семеном Дрижеруком. Коли я представився вже не як споживач, а журналіст, який хоче розібратися в операції «Пломба», майстер намірився втекти. А «вогонь» на себе взяв його колега — слюсар Олексій Клюзко: «А що ми повинні були робити, коли нам півроку не виплачують зарплату?»

Нікуди було діватися і майстрові, тому на пряме запитання, за якою схемою відключався газ, відверто зізнався: «Приїздив пічник, виявляв уразливі місці у споживачів. А потім ми робили свою справу».

Приїзд пічників засвідчують багато мешканців села:
«Сидоренко О.М. (вул. Франка, 68): «Разом із Клюзком пічник затребував у мене 50 гривень. Я заплатив, а документа, якого вимагав, мені не дали. Клюзко каже, що акт буде у нього».
«Наконечна Т.Г. (вул. Берегова, 6): «З мене стягнули 80 гривень, але й зараз не можу збагнути, за що».
«Яка акція з наповнення бюджету газового господарства?! —обурився згаданий вже начальник Ніжинського газового господарства Петро Орел. — Це вам, журналістам, нічого робити, так ви перед виборами затіяли піар-кампанію проти…»

Проти кого? Обурюється Безуглівка.

Василь ШЕВЧЕНКО,
с. Безуглівка Ніжинського району

Повністю матеріал надрукований в газеті "Сіверщина" за 21 лютого



Теги:газове господарство, Безуглівка, Ніжинський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar